Забраняват Uber и “копърките” със закон

17:33, 18 юни 15 / Политика 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нови законови промени, приети на първо четене от ресорната комисия в Народното събрание, ще направят модела на Uber и този на “копърките” незаконен. Текстовете са внесени от Цветомир Михов и Иван Вълков - депутати от ГЕРБ.

В момента разрешение за таксиметров превоз се дава и на шофьори, които нямат лиценз, но имат преотстъпен такъв от фирма-превозвач. По този начин т.нар. “копърки” се оправдават пред институциите, като посочват, че не носят отговорност за шофьорите си. И така, въпреки многобройните регистрирани нарушения, лицензите им не могат да бъдат отнети.

Ако промяната бъде приета обаче, това ще направи Uber незаконна.

"Големите таксиметрови фирми са излобирали да се ограничи конкуренцията. Честито на печелившите", написа в социалната мрежа Facebook Владимир Каролев.

Депутатът от БСП Георги Кадиев също коментира евентуалните промени:

"Връщам се на темата Юбер. Вчера парламентарната транспортна комисия гласува промени на колегата Михов от ГЕРБ, с които таксиметрови фирми не могат да преотстъпват лиценза си на външни шофьори, които са самонаети лица. Аргументът му: когато има нарушение и искат да отнемат лиценза, фирмата се оправдана със самонаетите.

Проблемът е, че това автоматично изкарва Юбер и подобни извън играта. Те никога няма да се съгласят да наемат шофьори на трудов договор."

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама