Сарафово вече има рибарско пристанище за над 100 лодки

17:35, 18 юни 15 25 360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бургас вече има модерно рибарско пристанище. То прилича на амфитеатър в морето и от него се разкрива гледка към Бургаския залив. Рибарското пристанище беше открито днес от премиера Бойко Борисов и кмета на Община Бургас Димитър Николов.

Рибарското пристанище е с капацитет за над 100 плавателни съдове до десет метра, 20 места за лодки от 10 до 15 м. и десет места за кораби до 20 метра.На специално обособено място - покрито тържище, бургазлии и гостите на града могат директно да си закупят току-що уловена риба от местните "морски вълци". В пристанището има хелинг, осигуряващ пускането на вода и ваденето на плавателните съдове. За ремонтната дейност е изградена покрита работилница, разположена непосредствено до хелинга. В зоните за акостиране и швартоване на плавателни съдове има колонки за електрозахранване и водоснабдяване. Цялата пристанищна територия е осветена и се наблюдава от система с 29 камери и записващи устройства.

"Преди 3 години, когато бяха бурите, бяхме тук и сега не мога да позная това място. Толкова добре изглежда”. Това е първото пристанище в България, изградено по ОП "Рибарство", заяви премиерът Борисов и допълни, че предстои и укрепване на свлачището, което ще позволи да се доизгради морска и велосипедна алея, която ще свързва Бургас със Сарафово.

Според Димитър Николов изграждането на порта е важна крачка за съхраняването и развитието на риболова, който е потомствен поминък за региона.

Официалната церемония по откриването на най- новия български порт беше извършена от матросите от Военноморска база Атия, ръководени от комодор Мален Чубенков.

Местните рибари подариха на Борисов тематична картина и благодариха за добрите условия за извършване на риболовна дейност, които предоставя новият обект.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама