Тръгна дело срещу бившия кмет на Царево Петко Арнаудов

17:57, 18 юни 15 25 367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Окръжен съд Бургас е дал ход на наказателно дело срещу бившия кмет на Царево Петко Арнаудов. Той е подсъдим за това, че в периода 02.08.2005 г. до 16.09.2005 г., в качеството си на длъжностно лице е превишил правата си по Закона за общинската собственост и Наредба за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, като по този начин се е облагодетелствала фирма „Петров комерс 99” ЕООД .

На 16.09.2005 г. Арнаудов е сключил договор и е прехвърлил собствеността на недвижим имот - частна общинска собственост представляващ 424/794 кв. м идеална част от Урегулиран поземлен имот в квартал 82, с която е одобрена промяна на регулационни граници, за сумата от 31 800 лв.

Така Община Царево е загубила сумата от 137 800 лв., представляваща разликата между продажната цена на имота и средна пазарна цена.

В съдебното заседание са били разпитани двама свидетели. Главният архитект на Община Царево, която е констатирала в служебната разработка поправки в нанесените параметри и несъответствия, като е подала сигнал до прокуратурата. Показания даде и инвеститорът, който е закупил имота за строителството на жилищни сгради, които към момента са завършени и продадени.

Окръжна прокуратура Бургас е поискала от съда оригиналната административна преписка на Подробния устройствен план на квартал 82 от Община Царево, която е приключила с издаването на заповед на кмета, за да бъде изготвена допълнителна съдебно-техническа експертиза по предварително формулирани въпроси.

Защитата пък е поискала да се изготви и повторна съдебно-оценителска експертиза, също така да се изискат всички стари Подробни устройствени планове и изменения по тях на квартал 82 и да се призове за разпит свидетел, който е работил в администрацията на общинска собственост.

Днес в залата не се е явил представител на Община Царево, която е конституирана като граждански ищец в процеса. Тя претендира за вреди от непозволено увреждане по граждански иск срещу Петко Арнаудов на стойност 137 800 лв.

Процесът ще продължи на 24 септември.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама