Откриха изложба на художника Светозар Чилингиров в Шумен

18:02, 18 юни 15 / Култура 25 496 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изложба живопис на художника Светозар Чилингиров се откри тази вечер в градската художествена галерия в Шумен. На събитието присъстваха областният управител Донка Иванова, зам.-кметът по култура Живка Тонева, зам.-ректорите на Шуменския университет проф. Георги Колев и доц. Живко Жеков, преподаватели, студенти и любители на изобразителното изкуство.

Изложбата бе открита от директора на художествената галерия Деян Ефтимов.

В 13-тата си по ред изява творецът е изложил 20 картини пейзаж и фигурална композиция. Част от пейзажите, показани в изложбата са рисувани по време на пленери. В тях с характерните за творчеството си топли тонове Светозар Чилингиров пренася любителите на живописта в уравновесения свят на природата, която под четката на художника добива динамика и прозрачна лекота.

В началото на лятото творецът изкушава зрителите и с пейзажи, вдъхновени от романтиката на Балчик и красотата на Черноморието.

Акцентът в експозицията са фигуралните композиции, в които прозира усетът на художника да улови моменти от ежедневието, с намигване и закачка към предизвикателствата на битието.

Изложбата ще остане в залата на Художествена галерия “Елена Карамихайлова” и през юли.

Светозар Чилингиров от 15 г. е главен асистент преподавател по живопис в катедрата по “Педагогика на изобразителното изкуство” в Шуменския университет.

След броени дни творецът ще участва заедно със студенти в пленер в живописното смядовско село Черни връх, скътано в предверието на планината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама