Ремонтът на жп гарата в Бургас върви по план, закъснява жп линията с Пловдив

18:05, 18 юни 15 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Реконструкцията на бургаската жп гара върви по предварителния график, към момента няма закъснение в основните дейности и тя трябва да бъде завършена към края на тази година. Това заяви транспортният министър Ивайло Московски пред журналисти. Според него цялата зона около гарата ще придобие много привлекателен вид с изграждането и на модерната автогара „Юг”, която също се строи в момента, както и на вече откритата зона за свободен достъп на пристанището. До месец-два ще стартират тръжните процедура за жп възел „Бургас”, който предвижда възможността за градска железница. Тя ще е дълга около 2 километра и ще свърже централната гара с летището край Сарафово.

Не по план обаче вървят нещата с железопътния път Бургас – Пловдив. Закъснението е с 6-7 месеца, съобщи министърът. Преди две седмици комитетът за наблюдение на оперативна програма „Транспорт” е разделил проекта на още три фази. Сигнализацията на Лот 3 е включена за финансиране към новия програмен период, тъй като няма да може да се изпълни по досегашната европрограма. В срок ще приключи контактната мрежа, но не и телекомуникациите и осигурителните системи. Като причини за забавянето освен човешкия фактор Московски посочи и климатичните условия – наводненията са оказали своето негативно влияние върху реализацията на проекта.  

Министър Московски в присъствието на премиера Бойко Борисов преряза лентата на новата пощенска станция в Поморие, която е изградена със средства от местната хазна. Клонът на Български пощи се намира в новия Търговски център в кв. „Св. Георги”. Според кмета на Поморие Иван Алексиев това е чудесен пример как Общината може да помага на държавата, като е отдала свое помещение под наем.

Минути по-късно официално бе открит и Стария кей - една от емблемите на Поморие. След като десетки години бе подложен на разрушителното въздействие на солта и влагата, днес кеят е с нова визия и готов да приветства за отдих и разходка жители и гости на града. Проектът е на стойност 741 871,18 лв., които са 100 % безвъзмездната финансова помощ, осигурена по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство” чрез местната инициативна рибарска група (МИРГ) Поморие – Несебър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама