3D анимация "раздвижва" премиерата на "Спящата красавица" в Русе

19:00, 18 юни 15 / Култура 25 528 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
3D анимация, куклен театър и балет се срещат в премиерата на "Държавна опера" - Русе "Спящата красавица". Балетно-театралния спектакъл по музика на Пьотр И. Чайковски ще бъде представен за първи път пред русенската публика на 22 юни понеделник от 19 ч. на сцената на Операта.

Той е копродукция на Държавна опера – Русе и Държавен куклен театър – Варна.

"В основата на всичко ще е балета, а съвременните техники ще му придадат нюанси и ще фокусират върху най-хубавите му качества. С видеомапинг, 3D моделиране и 3D анимация на практика ще се раздвижи и самия декор. На практика мултимедията е още един изпълнител в цялото представление", уточни днес режисьорът Боян Иванов.

Директорът на "Държавен куклен театър" – Варна Вера Стойкова уточни, че с удоволствие е приела предизвикателството за този експеримент от страна Русенската опера и балет. Тя добави, че свое характерно присъствие на сцената ще има и куклата, която ще "изиграе" ролята на спящата красавица като бебе.

Силвия Томова коментира от своя страна, че въпреки новостите се е постарала да не се изгуби много от класическата трактовка на "Спящата красавица".

Екипът на спектакъла включва Боян Иванов - режисьор, сценографията и костюмите ще са дело на Свила Величкова и Елена Ямантиева, хореографията - на Мариус Петипа, редакция - Калина Богоева, адаптация - Силвия Томова, видео среда и мапинг - Тодор Тодоров, както и балетът на "Държавна опера" – Русе и актьорите от "Държавен куклен театър" – Варна.

"Спящата красавица" на практика поставя началото на летния фестивал "Сцена край реката", в чиято програма е включена операта "Магьосникът от Оз" на 24 юни с изпълнители от Детско - юношеската опера при Общински детски комплекс Варна, световна премиера на опера "Орфей" на канадския композитор Джон Робертсън на 27 юни, "Класиката среща ABBA" на 4 юли и "Класиката среща Queen" на 21 юли, "Фантомите на мюзикъла" на "Държавна опера" Стара Загора на 31 юли, операта "Вълшебната флейта" на 7 август, балетно-музикалния спектакъл "Моцарт - Реквием", който ще е дирижиран от Карло Донадио и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама