Румяна Бъчварова: Рекет е да искаш едновременно оставка и преговори

19:13, 18 юни 15 / Политика 25 316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„В момента нямаме разговор със синдикатите на МВР. Той беше прекъснат миналия петък. Не може да има оставки и да има преговори. Това може да се тълкува единствено като рекет.“, заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова в ефира на „Още от деня“ по БНТ. „Как да преговаряш с някой, който ти иска оставката?“

Бъчварова обясни, че със синдикатите гледат в една посока и няма нещо, което те да са поискали и от ведомството да им е отговорено, че няма да стане.

„Казваме, ще стане, сега работим. Не мисля, че имаме разминаване в това, което искаме“.

Тя посочи, че за нея е важно да знае дали стимула за оставката й е синдикален или друг. На въпрос дали има политически сценарий, Бъчварова отказа коментар.

Бъчварова коментира и събитията в "Орландовци" и Гърмен.

“Опитваме се да мерим с еднакъв аршин спрямо страните в един конфликт, защото винаги има обвинения, че МВР толерира дадена група“, увери Бъчварова и добави, че МВР наистина трябвало да създаде усещането за сигурност в българските граждани, че служителите му действат според закона.

„В Гърмен обещахме типови жалби, които да улеснят гражданите, когато има нарушения, каза Бъчварова и призова да не се влиза в саморазправа, а да се сигнализира полицията.

„Липсата на практика да се подават жалби може би идва от незнание, както и недоверие в МВР. Призовавам също да се сигнализира на телефон 112. Това е един мой призив към всички гражадни. Нека да избегнем самоуправството", каза тя и даде пример с Гърмен, където имало само 4 подадени жалби. Това спорад Бъчварова още веднъж показвало, че хората хората не се обръщат директно към полицията.

"Ситуацията в "Орландовци", която можеше да излезе от контрол, беше овладяна още в първия ден", каза министърът на вътрешните работи и даде много добра оценка на организацията, която МВР е създало по време на протеста в квартала. Тя коментира още, че полицията не е излязла от "Орландовци" и продължава да следи събитията там, както продължават да се следят и други места в странта с потенциален заряд. 

На въпрос дали конфликтът в "Орландовци" е бил предизвикан умишлено, Бъчварова отговори, че има сигнали за такива случаи, когато подобно противопоставяне се търси, за да се използва от определени групи с определена цел.

"Спомням си такъв случай преди местни избори - Катуница", каза тя. Напрежението избухва, след дълго трупани местни проблеми, свързани и с манталитета на хората, които живеят там."

Бъчварова подкрепя идеята да се назначават роми за полицаи. Според нея това е един от начините да се намали напрежението между различните групи, както и да се дададе шанс на ромската общност да се интегрира.

"Даже и днес обсъждахме откъде да започнем в тази посока, защото се изисква определено образователно ниво, подготовка, обучение, да се гарантират качества. Но със сигурност ще започнем с няколко пилотни общини."

На въпрос дали полицаят Анна Витанова ще бъде уволнена за расистки постове във фейсбук, Бъчварова отговори, че в момента тече дисциплинарно производство, трябва да се види първо характера на провинението и тогава да се вземе решение.

За разследването на убийството на 16-годишния Георги, който бе наръган в Борисовата градина, министърът каза, че все още се работи интензивно и очаква резултати.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама