Икономисти: Проблемът на Гърция е политическата корупция

19:59, 18 юни 15 / Политика 25 376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-големият проблем в Гърция е политическата корупция в размер над 200 млрд. евро, от която сума е плащано за оръжия и охранителни системи на държави от Западна Европа, заяви в предаването „Още от деня“ по БНТ икономистът д-р Йоаким Каламарис. Прекратяването на корупционните действия трябва да се извърши без подкрепата на Европейския съюз (ЕС), уточни той.

Гръцкият дълг, който е около 320 млрд. евро, трябва да се преструктурира в рамките на няколко години. Политическите и гражданските инструменти не са използвани при решаването на проблема, коментират специалисти в предаването.

Три са основните въпроса около фалита на Гърция: дали тя може да изплати своите кредити, произходът им ясен ли е и дали Гърция има желанието да приключи „тази финансова гавра“, каза икономистът с гръцки произход.

Банките няма да фалират, сигурен е Каламарис. Европейските граждани ще платят много повече, отколкото гръцките, ако се стигне до тази ситуация.

Макроикономистът проф. Александър Томов коментира, че не трябва да се допуска неплатежоспособност от държавата, защото последствията ще бъдат прескъпи. Всяко решение в тази посока ще има катастрофален изход и Европейската централна банка ще трябва да спре да подпомага гръцките банки. Това от своя страна ще доведе до верижни последствия за Гърция, а еврото ще падне като цена.

„Най-важното е да се постигне компромис тази вечер“, каза Томов визирайки икономическия форум в Санкт Петербург, който започна днес.

Макроикономистът отбеляза, че Гърция не е в състояние да плати 7-те млрд. евро банкови депозити, които са изнесени от страната през април месец, а Каламарис каза, че това може да стане със събиране на средствата от гръцките общини.

Относно срещата на гръцкия премиер Алексис Ципрас с руския президент Владимир Путин в Санкт Петербург, Каламарис отбеляза, че е излишна такава демонстрация в момента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама