Никой не е оказвал натиск за ареста на Гуцанов, твърди магистрат

20:16, 18 юни 15 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Няма практика, поне в Окръжна прокуратура-Варна, административният ръководител да влияе върху вътрешното убеждение на подчинените му магистрати. Това заяви в отговор на въпрос на Topnovini.bg временно изпълняващият длъжността председател на окръжното обвинение в морския град Радослав Лазаров.

Повод за въпроса бе публично изразеното от ръководителя на магистратурата недоволство от проекта за изменение на Закона за съдебната власт, който се опитва да детайлизира прокурорските правомощия и да гарантира неприкосновеността на правото на вътрешно убеждение на всеки един държавен обвинител в Република България, без значение от ранга му. Вносител на законопроекта, който никак не допада на Варненската окръжна прокуратура, е министърът на правосъдието Христо Иванов.

Попитан дали преди промените в НПК отпреди 2 седмици административните ръководители на прокуратурите не са оказвали влияние на свои подчинени, Лазаров отговори с въпрос: "Какво значи да го правят?”. "Това значи, например, някой да каже на определен прокурор: „Уший Гуцанов, образувай му досъдебно производство!”, посочи журналист, при което Лазаров отговори: “Намерете този прокурор, на когото му е въздействано по този начин, и тогава да разговаряме”. „Това изобщо не е вярно, има много следователи, които са се оплаквали, че от Варненската окръжна прокуратура им оказват натиск”, контрира друг журналист, но Лазаров така и не отговори. Все пак призна, че административният ръководител има влияние при атестирането на подопечните му магистрати.

"Моето мнение е, че същностният проблем на съдебната система, в областта на наказателното правораздаване, е свързан с компетентността и техническата обезпеченост за разследване на престъпленията, както и с изключително формализирания Наказателен процес, който пречи за ефективното разследване на престъпленията. И ако вие отидете сред хората и ги запитате интересуват ли се от колко колеги и членове ще бъде ВСС, или се интересуват от това да се снижи битовата престъпност – да бъдат укрепени базовите научно-технически лаборатории на полицията, за да могат да откриват и да представят на разследването годни и безспорни доказателства във вид на експертизи – мисля си, че отговорът на този въпрос се поставя от само себе си", коментира Лазаров, с което на практика обезсмисли идеята на днешната пресконференция.

Все пак, от името на колегите си от Варненската окръжна прокуратура и на подопечните й следователи, той изрази категорично несъгласие с проекта за изменение на Закона за съдебната власт и поиска да бъде подложен на сериозно обществено обсъждане, в което да бъдат включени и професионалисти. От държавното обвинение във Варна определиха законопроекта като "дискриминационен”, тъй като нарушавал равнопоставеността между съдии, прокурори и следователи.

„Според мотивите основната цел на законопроекта за промяна на Закона за съдебната власт е да се гарантира независимостта на съда и съдиите, да се прекратят възможностите за политическо въздействие в процеса на тяхното кариерно израстване, а от друга страна, като противовес, да се укрепи професионалната самостоятелност на индивидуалния прокурор – да се фокусират компетентността му и основните му конституционни функции, да се направи по-ясен и категоричен процесът на отговорността и отчетността на прокуратурата. Това е поантата в промените, предложени от Министерството на правосъдието, която обаче поставя няколко изключително сериозни въпроса –  дали в момента съдът и съдиите са зависими и е възможно политическо въздействие в процеса на тяхното израстване, та законът да прекрати това; дали прокуратурата е зависима и политически би могла да бъде кадрувана като част от съдебната власт и ако това е така – постигат ли се със законопроекта съответните цели”, попита Радослав Лазаров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама