Отличиха победителите в национален ученически журналистически конкурс в Разград

20:58, 18 юни 15 25 984 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На специална церемония днес в Художествената галерия в Разград бяха отчетени резултатите от втория национален ученически журналистически конкурс „Григор Попов” в Разград. Той бе организиран от общината, Центъра за ученическо техническо и научно творчество /ЦТНТ/ и Общинско радио "Разград".

Темите, по които твориха учениците бяха две - "Личности и събития, допринесли за развитието на културата и образованието в родния край" и "Добрата новина". Основните раздели на конкурса също бяха два - публицистични материали за вестник и радиожурналистика.

За участие в тазгодишното издание на конкурса са получени 107 публицистични творби на 73 индивидуални участници и 4 колектива, както и 27 радиопредавания на 7 индивидуални участници и 6 колектива. Участниците са от 13 области в страната.

Получените творби са разгледани и класирани по раздели и възрастови групи от жури от местни журналисти.

На първо място в първа възрастова група в направление "Публицистични материали за вестник" са класирани Сияна Димитрова от Разград и Аделина Станчева от Шумен.

Във втора възрастова група в раздел интервю призовото място е за Анел Мехмедова, Георги Рашков и Росен Попов от Кубрат за интервюто им „Димитър Атанасов - гордостта на нашия град”.

В раздел „Статии, репортажи, интервю, очерк” по преценка на журито първо място не се присъжда, а втори и трети са Патриция Колева от Разград и Виктория Георгиева от Исперих.

Победител в трета възрастова група, в раздел интервю е Елица Толева от София за интервюто й с Анна Фалур - преподавател по френски език в 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин.

 В раздел „Статии, репортажи, очерци” на първо място е класирана Нанси Борисова от клуб "Медии" към ОДК "Ние, врабчетата”.

В направление "Радиожурналистика" специалната награда бе присъдена на Клуб „Репортери” към ЦУТНТ за предаванията, посветени на Деня на Разград и срещи с жени творци.

На първо място в раздел „Радиопредавания” е Радиоклубът към ОДК - Кърджали, а победители в раздел „Интервю” са Клуб „Репортери” към ЦУТНТ - Разград.

Във всички раздели и възрастови групи бяха присъдени и поощрителни награди. Връчени бяха и специални награди от организаторите на конкурса и от регионални вестници, партньори на проявата, като тази на община Разград получи Елица Толева от София.

Първото издание на конкурса бе с регионален обхват и се състоя през учебната 2012-2013 г., като получи подкрепата на кмета на община Разград. Поради проявен интерес от други общини и областни градове, през следващата учебна година конкурсът бе обявен за национален, а през 2014-2015 година бе второто му издание. Конкурсът е включен в общинска програма „Мерки за насърчаване на творческите заложби и потребности на деца с изявени дарби на община Разград за 2015 г.”, към дейности, нефинансирани от националната програма за мерките за закрила на деца с изявени дарби. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама