Болниците харчат средствата си за текущи разходи и не правят инвестиции

22:00, 18 юни 15 25 420 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Държавните лечебни заведения харчат основно средствата си за текущи разходи, докато в частните част от парите се влагат в инвестиции, стана ясно на Икономическия форум за Югоизточна Европа, чийто домакин е София.

Близо 40% от средствата при държавните болници отиват за закупуване на суровини и материали, а процентът при частните лечебници е 31, сочат данните от независим доклад на финансовия показател на болниците за периода 2006-2013 година.

Болничните мениджъри оспорват представените данни, като заявяват, че няма болница в България с по-малко от 65% разходи за персонал.

 „Нещата са натрупвани с години и ще бъде много трудно за една година те да бъдат решени, но основните насоки, в които ние се стремим да развием реформата в здравеопазването, е лечението на самия пациент”, казва зам.-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски, цитиран от БНР.

По правило, ако дадено лечебно заведение изразходва повече от 40% за възнаграждения на персонал, то започва да работи на загуба, сподели анализаторът Живко Иванов, който представи доклада. Той посочи, че общинските болници заделят половината от печалбата си за заплати, държавните използват 46% от парите си, а при частните възнагражденията са в размер 37 на сто.

Към края на 2013 г. в България работят 375 лечебни заведения, показват данните от доклада. Техният ръст през годините се дължи на профилирането им. Големите болници по отношение на приходите са държавните, общинските изостават, а частните са с доста ниски печалби, които може да доведат до обединяване на лечебните центрове.

С 300 млн. лв. са нараснали приходите на болниците от 2006 г. до 2013 г. Задълженията им са текущи, а задлъжнялостта достига 670 млн. лева. Пациентите доплащат между 350 и 400 млн. лв. годишно. Болниците могат да покрият едва 20% от задълженията си чрез парите, с които разполагат в момента, сочи нетният оборотен капитал, което показва, че те са изхарчили 80% от парите си за следващата година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама