Една година от бедствието в Аспарухово

07:55, 19 юни 15 25 404 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 19 юни се навършва една година от невижданото водно бедствие във варненския кв. Аспарухово, отнело живота на 13 души и оставило без покрив стотици. Само за час, между 18 и 19 часа, в двата водосбора на квартала се изливат 973 млн. литра дъждовна вода (колкото е вместимостта на един микроязовир), а песъчливо-глинестата почва се втечнява, тръгва надолу и помита всичко по пътя си.

Явлението, което учените наричат "сел", можеше и да не се случи, ако гората не бе така драстично оредяла в последните години. Защото именно кореновата система на дърветата е факторът, който стабилизира почвата.

Оттам нататък заприщените от боклуци и незаконни строежи дерета, в съчетание с голямата денивелация на терена, превърнаха стичащата се кална маса в мощно цунами. Най-много жертви даде ул. "Горна Студена", защото се оказа, че западният отводнителен канал се зауства в… самата улица.

Година след бедствието прокуратурата все още не е намерила виновни за смъртта на 13 души, сред които и 4 деца. Въпреки че от гледна точка на настоящето вината за водния ад е на районната община, отговорност за трагедията би трябвало да се търси и от държавния строителен контрол, в чиито правомощия до края на 2012-а година бе събарянето на незаконните постройки. За цялото това време обаче от ДНСК изравниха със земята само една тоалетна, при това законна, на Аспаруховския плаж. След това законодателят прехвърли контролната функция на общините, но предвид "експертния" потенциал на район "Аспарухово", е повече от ясно, че е нямало кой да отговаря за строителството. Защото тази материя определено не е за "калинки".

Иначе засегнатата инфраструктура в Аспарухово бе възстановена с ускорени темпове. Асфалтирани бяха десетки улици, укрепиха се новообразувани свлачища. Преди това седмици наред доброволци от цялата страна вършеха черната работа под знойното слънце, ринейки кал и мръсотия.

Сред мизерията, прахоляка и пълната разруха екипът ни имаше невероятното щастие да види сцени на истинско милосърдие и човечност. Никога няма да забравим, например, как в съсипания дом на Манол от ул. „Св. св. Кирил и Методий” дойдоха двама млади съпрузи, които му връчиха плик с пари от спестяванията си. А в същото това време варненските съветници не благоволиха да дарят на пострадалите и по една заплата, въпреки че преди това вдигнаха седемкратно трудовите си възнаграждения.

И ако мизерията и властовият цинизъм не попречиха на обикновените хора да бъдат съпричастни и да дават от сърце и душа своята лепта, Аспарухово все още чака милионите от фонд "Солидарност" на ЕС, предвидени за доизграждането на двата охранителни канала. Без това всеки проливен дъжд може да се превърне в нов воден апокалипсис за квартала.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама