Преговорите с Гърция пак завършиха без успех

09:46, 19 юни 15 / Свят 25 249 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До късно снощи продължиха преговорите между Гърция и партньорите й в Еврозоната, но отново до изход не се стигна, предадоха информационните агенции.

Те трябваше да постигнат сделка, за да се избегне фалитът на страната до две седмици. Тогава Гърция трябва да плати вноска по дълга си към Международния валутен фонд в размер на 1,6 млрд. евро.

В понеделник лидерите на държавите от Еврозоната спешно ще се съберат отново.

Междувременно се потвърдиха информациите, че само за последните дни от гръцки банки са изтеглени над 2 млрд. евро. В. „Гардиън“ коментира, че страната е на една крачка от мащабна банкова криза.

Според западни издания на срещата снощи гръцкият финансов министър Янис Варуфакис е представил нови „радикални“ идеи за мониторинг на гръцкия бюджет, говорил е около половин час, но само само час след началото на разговорите, те са били прекратени. Те коментират, че това е ясен знак за непреодолимите към този момент различия между преговарящите страни.

„Опасно близо сме до това състояние на духа, при което катастрофата е приемлива. Заявих пред моите колеги, че не приемам подобно мислене", каза Варуфакис след срещата. 

Директорът на МВФ Кристин Лагард пък призова за разумен подход в навлезлите в застой преговори. „Ключовото тук е незабавно да се възстанови диалогът без детинщини", посочи тя.

Вчера хиляди демонстранти се събраха вчера пред сградата на парламента на Гърция в центъра на Атина на демонстрация и призоваха правителството да постигне споразумение с кредиторите, което да запази страната в Еврозоната.

Днес се очаква извънредна пресконференция на Европейската централна банка (ЕЦБ), на която ще се обсъди прехвърлянето на спешна ликвидност за гръцките банки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама