Алиосман Имамов: България да е готова да приеме част от гръцкия бизнес при фалит

10:03, 19 юни 15 25 386 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Не сме сигурни, че Гърция ще фалира, но ние все пак трябва да се възползваме при евентуална криза в южната ни съседка. Тоест да не възпрепятстваме, а да създадем условия на значителна част от бизнеса в Гърция да пренесе своята дейност в България.

Това заяви пред София Topnovini.bg Алиосман Имамов, народен представител от ПГ на ДПС, заместник-председател на Народното събрание и член на бюджетната комисия.

Според него тенденция на прилив на гръцки инвеститори се наблюдава и в момента. Българската народна банка (БНБ) трябва да предприеме мерки, които да се отнасят не само за банките с гръцки собственици у нас, но и за останалите.

Да проучи проблемите, свързани с надзора и необслужваните кредити. „Това е проблем на цялата ни система. Естествено и този отнасящ се към свързани лица при кредитирането“, посъветва Имамов.

По думите му фалитът на Гърция не е решение за никого и е сигурен, че двете страни ще направят необходимите компромиси, за да не се стигне до нежелания сценарий.

„Обстановката е твърде напрегната и тревожна, защото се очаква решение в две посоки. Фалит на Гърция и преустановяване на плащанията или решение, което трябва да бъде взето от страна на Гърция и кредиторите“, обясни Алиосман Имамов.

Според него съвсем естествено е да се очаква, че фалит на южната ни съседка ще повлияе на българската банкова система. Значителна част от банките у нас са гръцки и това няма как да не ни се отрази.

Дори това да се случи депутатът не очаква, че ще има катастрофални последствия. Въпреки собствеността на банките, те се подчиняват на нашите закони. Липсата на банков надзор не би могла да бъде фактор, който да засили негативните ефекти при евентуален фалит на Гърция, защото законите, които регулират тази дейност, са в сила. „БНБ може да предприеме необходимите мерки“, убеден е Имамов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама