Оцелял при бедствието в Аспарухово кани всички на курбан (снимки)

10:44, 19 юни 15 25 455 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Един от оцелелите при водното бедствие в кв. Аспарухово, чийто съсипан дом посетихме миналата година, кани всички доброволци, роднини и приятели на курбан. Къщата на Манол Христов се намира в едно от най-засегнатите места от приливната вълна, на ул. "Кирил и Методий", която е на метри от източното дере. След преживения ужас 27-годишният мъж споделя, че е научил много неща за живота. Материалното вече не го блазни, тъй като един ден идва една вълна, която отнема всичко, и разбираш, че това те е променило към добро, казва той.

Къщата на Манол продължава да е в окаяно състояние, а с майка си от година насам живеят при роднини и приятели.

"Реално не сме успели да ремонтираме къщата си. Събрали сме около 15 000 лева и предстои да започнем с реновирането. Средствата, които сме заделили, са най-вече  от приятели, роднини и институции. След като възстановим къщата, смятаме да продължим да живеем в нея. Мястото е прекрасно и няма да го сменим, въпреки  че е опасно", казва  Манол.

По време на водната стихия младият мъж е бил заедно с майка си в къщата. Само ден по-рано е отпразнувал 26-ия си Рожден ден.

"През деня валя много дъжд, аз гледах филм. По едно време просто излязох да погледна дерето дали пък случайно няма да прелее. И както си го мислех, вече виждах водата как се вдига нагоре и как започва да носи коли, битова техника...  В следващия момент дори не знаех какво да правя. Затворих вратите и прозорците на къщата, но водата навлезе, нивото бързо се покачи до контактите, хладилникът започна да плува. Около него се създаде едно електрическо поле, в което стъпих.  Удряше ме ток, не мога да кажа, че беше толкова силен, колкото да бръкнеш в контакта, но все пак… Виждах водата как се вдига и нахлува навсякъде. Единственият вариант беше аз и майка ми да се качим на покрива. От там гледахме колко мащабно е всичко. Изчакахме около час, за да спадне приливната вълна, която завъртя всичко по пътя си. Това се случи във фаталния петък, тогава почти никой не знаеше какво става в Аспарухово", разказва Манол.

Младият мъж никога няма да забрави доброволците, роднините и приятелите, които са се притекли на помощ и които днес кани на агне в съсипания си дом.

"Единият ден в нашия двор имаше около 60 души, които помагаха, който с каквото може.  В момента живеем при роднини и приятели, вече доста време. Радваме се, че са все така добри и ни осигуряват подслон", добавя младият мъж. Той не е очаквал общината да му осигури временен дом, въпреки че счита това за редно при създалата се ситуация.

Независимо че е останал бездомен и че не знае кога точно ще си стъпи на краката, оптимизмът на Манол е неизчерпаем. Според него приливната вълна му е взела много, но и му е дала много.

"Донесе ми много нови познанства и приятели, позитивни емоции. Чувствах една сплотеност между хората, което компенсира всичко загубено в материален план. Искам да кажа на всички, които ни помогнаха, едно огромно благодаря. Тези хора буквално ни извадиха от калта. На виновниците за бедствието бих искал да кажа, че несвършването на една работа води до сериозни щети  и отнети животи, които по един или друг начин ще тежат на тяхната съвест", вярва младият мъж. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама