Реформаторите искат задължителна преференция

11:15, 19 юни 15 / Политика 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Реформаторският блок иска въвеждането на задължителна преференция и свалянето изцяло на нейния праг. Това стана ясно след среща на съпредседателите Радан Кънев и Найден Зеленогорски с представители на ДПС. Според тях това би осигурило пълна мажоритарност, но ще запази пропорционалната система. От Блока ще внесат редакция във въпроса за референдума, като изрично се подчертава, че пропорционалната система ще бъде запазена.

"Предложението на ДПС е 100% мажоритарен вот в едномандатни райони - за нас то напълно би изкривило политическата система у нас. То страда и от тежки недостатъци. Какъвто и да е мажоритарен вот, ние си го представяме като избори на два тура, а ДПС, следвайки политическия си интерес, на един", каза Кънев. Според него интерес от това биха имали само от ГЕРБ и Движението. А от тяхното предложение - десните партии.

На края на срещата е била повдигната темата за етническото напрежение, каза Зеленогорски. Той е помолил да бъде направено общо усилие за успокоение на българското общество с цел да не се допуска етнически конфликт. По думите му етническият мир е най-голямото постижение на България за прехода.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама