Мартин Димитров: Заради Гърция ние плащаме висока цена

11:17, 19 юни 15 25 376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ще има вредни влияния у нас след евентуален фалит на Гърция, но съществуват механизми те да бъдат ограничени и да няма сериозни последствия върху нас. Тази влошена среда в южната ни съседка кара международните инвеститори да определят региона като рисков. Заради Гърция ние плащаме висока цена.

Това заяви пред София Topnovini.bg Мартин Димитров, народен представител от ПГ на Реформаторския блок.

Според него, за да преодолеем това, ние трябва да си решим нашите проблеми. През 2015 г. ключово за България е да покаже на света, че държавата ни има по-нисък дефицит, който да бъде под 3% от БВП.

„Трябва да покажем, че когато съседите са зле, това не се отразява и на нас. Съмненията на инвеститорите са, че щом едните са в криза, то и другите ще ги последват. Българското послание към Европа и света трябва да гласи, че проблемите на Гърция са си проблеми на Гърция, ние в България стабилизираме нещата“, каза Димитров.

Депутатът поясни, че е противник на създаването на изкуствено напрежение.

Според него все пак имаме спешна нужда от смяна на ръководството на БНБ.

Димитров припомни, че Гърция е част не само от Европейския съюз, но и от Еврозоната. „Всички сме свидетели на голямо разминаване в позициите на гръцкото правителство и тези на представителите на ЕС. Въпреки това е рано да говорим за фалит. Това по-скоро е предфалитно състояние, в което се намира Гърция“, обясни Мартин Димитров и допълни, че причината за това е водената 15-годишна лоша бюджетна политика в южната ни съседка.

Според него Гърция сама не може да се оправи. Без помощта на ЕС тя не може да се справи с кризата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама