Броят на бежанците по света бележи рекорд

12:17, 19 юни 15 / Свят 25 278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес по света има повече бежанци, отколкото в последните близо 70 години, съобщи агенцията по бежанците на ООН. Повече от половината от тях са деца. 

През 2014 почти 60 милиона души са били насилствено преместени от родното си място, сочат данните на Върховния комисариат на ООН за бежанците (UNHCR). Това е около 1% от населението на Земята – най-високият брой от Втората световна война насам. 

Ако всички тези хора са население на една държава, тя би била 24-тата по големина в света. 

Един на всеки 122 души на планетата е или бежанец, или е мигрант в рамките на държавата си, или търси убежище. През миналата година средно всеки ден 42 500 души са били прогонвани от домовете си. 

Конфликтът в Сирия има най-голям „принос“ към тези числа, показва докладът на ООН, но далеч не е само той. „Човек остава с ясното впечатление, че светът е във война и наистина много части на света в момента са в пълен хаос“, коментира Върховният комисар по бежанците Антонио Гутерес. 

През 2014 почти 14 млн. души са били прогонени от домовете си, което е рекорден брой в рамките на една година. Едва 126 800 души са се завърнали по домовете си, което е рекордно малък брой за последните 31 години. 

Според данните на ООН Турция е страната, приела най-много бежанци – 1.59 млн. сирийци, а Германия и Швеция са страните-членки на ЕС, които са получили най-много кандидатури за убежище. 

Повечето бежанци идват от Близкия Изток – 7.6 млн. души, предимно от Сирия. Много голям брой хора бягат и от конфликтите в страни в Субсахарска Африка – Централноафриканската Република, Южен Судан, Сомалия, Нигерия и Демократична Република Конго. 

В Азия основният брой бежанци е от Мианмар, а в Америка – хора от Централна Америка се опитват да се спасят от войните между гангстерските банди. В САЩ броят на кандидатурите са убежище се е увеличил с 44%.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама