Варненската прокуратура иска максимално наказание за убиеца на Хюлия Маджар

12:30, 19 юни 15 25 273 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Варненската окръжна прокуратура настоява за по-тежко наказание за убиеца на Хюлия Маджар от Белоградец. Протестът на държавното обвинение ще бъде разгледан от Апелативния съд в морската столица от 10 часа на 22 юни.

На 6 април тази година първата съдебна инстанция призна вината на Иван Тодоров за убийството, извършено на 2 януари 2014 г.умишлено, по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост. Спорът, възникнал между двамата, отключил агресията на подсъдимия. Тодоров ударил момичето с юмрук в лицето, а после продължил с ударите по главата. Назначената съдебномедицинска експертиза е установила от 6 до 9 удара с твърд предмет, които не само сломили съпротивата на студентката, но са и непосредствена причина за смъртта й. Съдът счете, че мотив за убийството е ревност и раздразнителност от самостоятелното решение на момичето и отказа й от секс.

Окръжният съд присъди 20 години "лишаване от свобода" за подсъдимия, но заради привилегията на процедурата "съкратено съдебно следствие", от която Тодоров се възползва, наказанието му беше редуцирано до 13 години 4 месеца затвор при първоначален строг режим.  Съдът уважи пълния размер от 300 хил. лева обещетение, което Тодоров трябва да заплати на родителите на убитото момиче за причинените им неимуществени вреди. 12 хил. лева е държавната такса върху уважения граждански иск, а 8 хил. лева са разноските на семейството на Хюлия, които също са присъдени на Тодоров.

Държавното обвинение протестира това наказание, което според Варненска окръжна прокуратура е най-лекото измежду предвидените в закона и нарушава съответствието между престъпление и наказание.

Прокуратурата настоява, че единственото справедливо наказание за това изключително тежко престъпление е „доживотен затвор“. С оглед на процедурата „съкратено съдебно следствие“, при която се гледа делото пред ВОС, наказанието „доживотен затвор“ вече може бъде заменено от апелативната инстанция с „лишаване от свобода“ от 20 до 30 години, счита прокуратурата и настоява подсъдимият да получи от втората съдебна инстанция максимално допустимото „лишаване от свобода“ за срок от 30 години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама