Гърция и Русия готови да възобновят нефтопровода Бургас - Александруполис (обновена)

12:36, 19 юни 15 / Политика 25 284 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Новото правителство на Гърция, както и това на Русия са готови да възобновят преговорите по проекта за нефтопровода Бургас - Александруполис. Това е заявил министърът на енергетиката на Гърция Панайотис Лафазанис, цитиран от Интерфакс, съобщава Агенция „Фокус”. Същото намерение е изразил и енергийният министър на Русия Александър Новак.

"Новото правителство на Гърция е готово да обсъжда всякакви варианти за възобновяване на преговорите за този проект. Гърция се старае да се превърне в енергиен хъб в региона. А нашата цел е различни тръбопроводи да изиграят роля в развитието на стабилността в региона. Затова Гърция се старае да води многовекторна енергийна политика. Тя не е насочена против никакви държави, нито пък дава преимущество на други. Искаме равноправно сътрудничество с всички играчи“, е казал още гръцкият министър.

Русия също е заявила готовност да възобнови преговорите за петролопровода Бургас-Александруполис. Това е заявил министърът на енергетиката на Русия Александър Новак, като е добавил, че този въпрос ще бъде обсъден в петък с българския министър на енергетиката пред РИА Новости, предава отново Агенция „Фокус”.

„Подкрепяме строителството на петролопровода, при условие, че то е икономически ефективно“, е казал Новак. На въпрос дали България е готова да възобнови преговорите по този въпрос, той е отговорил: „Днес ще го обсъдим“.

Справка на Topnovini.bg на сайта на Министерството на енергетиката показа, че енергийният министър Теменужка Петкова наистина е присъствала на Петербургския международен икономически форум, който се е провел в Санкт Петербург, Русия. Там е трябвало тя и Новак да обсъдят развитието на двустранните енергийни отношения между Русия и България.

Припомняме, че проектът за изграждането на нефтопровода Бургас - Александруполис беше спрян преди четири години от първото правителството на Бойко Борисов в края на 2011г., след подписки в цялата страна и провеждането на референдум по казуса. В началото на 2013 г. със закон беше и обяви за невалидно споразумението за тръбата между България, Русия и Гърция.

Миналата година, при едно от посещенията си в Бургас, бившия министър на енергетиката Драгомир Стойнев категорично отрече тогавашните слухове, че България смята да възобновява проекта за петролопровода Бургас - Александруполис. Тогава Стойнев категорично отрече и информацията да е имало среща между правителствата на Русия и България по този въпрос.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама