С молебен и откриване на нов парк отбелязаха 1 година от потопа в Килифарево

12:45, 19 юни 15 25 283 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметовете на Община Велико Търново Даниел Панов и на град Килифарево Димитър Събев откриха реконструиран парк в деня, в който се навършва една година от водната стихия, изсипала се над градовете Дебелец и Килифарево.

В присъствието на Негово Високопреосвещенство Великотърновския Митрополит Григорий, областния управител Пенчо Пенчев, директора на ОД на МВР, директора на РИОСВ и директора на БЧК,  кметът на общината благодари за общите усилия за подпомагане на пострадалите и ликвидиране на последиците от бедствието.

„Справихме се бързо и успешно. Помогнахме на хората бързо да се върнат към обичайния си ритъм на живот, само защото бяхме заедно. Обединените ни усилия бяха оценени по достойнство и начина, по който се справихме е модел за подражание в цялата страна.

Благодаря на всички институции, на бизнеса, на доброволците, на всички, които помогнаха според своите сили и възможности. Призовавам всички да бъдем по-добри. Лошотията, злобата и завистта са част от причинете за бедствията ни. Когато сме обединени можем да посрещнем и да се справим с всички кризи и предизвикателства”, каза пред събралото се множество кметът на Община Велико Търново Даниел Панов.

Над 840 000 лв. са инвестирани в дейности по почистване на речното корито и отстраняване на наноси. 400 000 лв. са вложени в проектиране на цялата крайречна зона на Янтра и Белица в Дебелец, Килифарево и Велико Търново. До края на месец август проектирането ще приключи и ще започне възлагането на дейности по почистването на коритата двете реки.

Предстои подписване на договорите за 1,8 млн. лв. от фонд „Солидарност” на Европейският съюз, с които ще бъде ремонтирана и обновена повредената по време на водното бедствие преди година обществена инфраструктура.

С 10 000 лв. по програма ПУДОС кметството в Килифарево е обновило парк в зоната на река Белица и работи по прочистването на крайречен терен от 35 дка. Върху които ще бъде построена крайградска зона за отдих и велоалея.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама