Емил Радев: Електронното правосъдие ще върне доверието в съдебната система

13:12, 19 юни 15 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ефективна съдебна система е тази, която гарантира справедливо, безпристрастно и навременно тълкуване и прилагане на закона. Тя е предпоставка за устойчива и добре функционираща икономика, допринасяща за развитието на бизнеса и инвестициите. Това обяви по време на конференция в Будва, Черна гора, българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев.

Радев участва в двудневна междупарламентарна конференция, чиято тема е модернизирането на съдебните системи в държавите-кандидатки за членство в ЕС. Евродепутатът бе сред основните лектори по време на събитието. В качеството си на представител на Комисията по правни въпроси в Европейския парламент, той  представи своята визия за новите технологии в сферата на съдебната система, акцентирайки на електронното правосъдие.

„Доверието на хората в съдебната система и чувството за сигурност и надеждност са необходими условия за наличието на иновации, лоялна конкуренция и високопроизводителна икономика”, заяви Емил Радев пред депутати от парламенти на държави от Западните Балкани. И разясни, че националните съдилища на държавите-членки на ЕС действат като "съдилища на Съюза" на първа инстанция, когато се прилага законодателството на ЕС, поради което ефективността на отделните националните съдебни системи е от първостепенно значение за ефективното прилагане на европейското право на национално ниво. " В момента в Европа тече дискусия за развитието на електронното правосъдие. То може да повиши прозрачността на съдебните системи и да подобри и ускори реално работа на съдиите и целия съдебен персонал. Това от своя страна би допринесло за намаляване на разходите и подобряване работата на съдилищата", коментира евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ. Според него модернизирането на съдебните системи е един от ключовите приоритети на ЕС, като основната роля на Съюза в този процес е координирането и подпомагането на обучението на магистратите и съдебните служители, включително и чрез наличието на специален бюджет, предвиден в програмата за правосъдие на ЕС за периода 2014-2020 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама