Започна строителството на първия интермодален терминал край Пловдив (снимки)

13:26, 19 юни 15 / Любопитно 25 321 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметът на Пловдив Иван Тотев и Мария Чакърова – директор на дирекция "Стратегическо развитие и инвестиционни проекти" в НКЖИ, дадоха старт на строителните дейности по обект "Изграждане на интермодален терминал в Южен централен район на планиране в България – Пловдив" днес в село Златитрап на жп гара "Тодор Каблешков".

Идеята за изграждане на терминала е от 2004 г., но забавянето се е получило заради процедури по отчуждаване.

На първата копка бе отслужен водосвет, а кметът на Пловдив заяви, че проектът има голямо стратегическо и икономическо значение в регионален, национален и общоевропейски аспект.

Това е първият интермодален терминал в България, който ще бъде изграден с европейско финансиране. Проект „Изграждане на интермодален терминал в Южен централен район на планиране в България - Пловдив“ се осъществява със съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие, чрез Оперативна програма „Транспорт” 2007-2013 г.", подчерта Мария Чакърова. Тя допълни, че подобни терминали се подготвят в Русе и Варна, а идея има и за Бургас.

Общата стойност на проекта е 10 366 989 лв. без ДДС и включва разходите по цялостната подготовка и строителство на терминала.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама