Задържаният за стрелбата в Чарлстън се явява в съда

13:50, 19 юни 15 / Свят 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
21-годишният Дилън Руф, заподозрян в убийството на 9 души в афро-американска църква в Чарлстън, Южна Каролина, беше заловен в Шелби, Северна Каролина, при рутинна проверка на колата му. По-късно бил прехвърлен със самолет от град Шелби в Чарлстън, Южна Каролина, където в момента се намира в специализиран център. При задържането младият мъж на е оказал съпротива.

Според разследващите убийствата са извършени от омраза.

Днес Дилън Руф ще бъде изслушан в съда и по всяка вероятност ще иска да бъде освободен под гаранция, информираха от кабината на окръжния шериф.

Пред Ройтерс, чичото на нападателя описва племенника си като затворено момче, което нямало работа и което стояло прекалено много време в стаята си.

За последния си рожден ден Руф получил като подарък от баща си 45-милиметров пистолет и се учил да страля.

През февруари Руф бил задържан в мола „Колумбиана“, тъй като изнервил служителите на търговския център със странни въпроси за броя на персонала и работното време. Тогава в него били открити наркотици. Разследването по случая не е приключило. От мола забранили достъп на Руф за една година. Въпреки забраната обаче, два месеца по-късно от мола се обадили в полицията, защото Руф се появил на паркинга му. Арестували го, а забраната му се вдигнала на три години. 

Приятел на младежа разкал пред Асошиейтед прес, че Руф му споделял, че цветнокожите превземали света и някой трябвало да направи нещо за бялата раса. Според друг негов приятел, престъплението било планирано от около половин година. Приятелят му сподя още, че Руф бил „голям привърженик на расовата сегрегация. Казваше, че иска да започне гражданска война, или нещо такова, след което да се самоубие“.

Убийствата в църквата в Чарлстън, предизвикаха голям отзвук в САЩ и то в момент, когато напрежението е обтегнато до краен предел заради насилието на расова основа. Без контрол върху оръжията, расизмът ще продължи да убива чернокожи, пише „Гардиън“. 

Масовите убийства с огнестрелно оръжие станаха нещо съвсем банално в Америка. Хората са все по-чувствителни към расовото насилие заради набиращото скорост недоволство от убийствата на невъоръжени хора от полицаи. Последният случай в Чарлстън, при който загинаха 9 души откроява още по-ясно двете уязвими страни – расизма и оръжията, дълбоко вкоренени в историята на Съединените щати. Още повече, че това става по време на молитва в църква, показва, че никъде не е безопасно.

В четвъртък, американският президент Барак Обама заяви, че последното въоръжено нападение отново повдига въпроса за притежаване на огнестрелно оръжие в САЩ.

"В един момент, ние като страна, трябва да отбележим факта, че подобни кланета се случват тук, а не в други развити страни", каза Обама.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама