Правят реорганизация на полицаите в страната

14:03, 19 юни 15 / Политика 25 352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В рамките на МВР се прави реорганизация на дежурните части. Това съобщи министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова след среща в парламента с представители на политически партии по повод напрежението в Гърмен и столичния квартал “Орландовци”. “Чакаме конкретни предложения от областните дирекции до края на юни”, каза тя.

По думите й, чрез този подход могат да бъдат освободени допълнително 200-300 полицая в национален мащаб, които да могат да бъдат включени в опазването на реда в гетата. Тя съобщи още, че в определени квартали и махали полицейското присъствие вече е засилено. Бъчварова подчерта, че МВР има проблем с човешкия ресурс, тъй като има командировани полицаи по границата, а започва и летния сезон, където също са изпратени допълнителни сили. Тя припомни, че вече са обявени конкурси за гранични полицаи. “Всичко, което можем да направим за засилване на потенциала на полицията, го правим”, каза Бъчварова.

На срещата са обсъждани и дългосрочни мерки, но стартът им все още не е даден. Министърът на вътрешните работи припомни, че преди две седмици бе създаден нов съвет по превенция на националната престъпност, а преди два дни е имало съвет по ромската интеграция, като част от мерките. Тя отново повтори и идеята си за назначаване на представители на ромската общност в органите на реда.

Бъчварова отправи и призив към медиите - “Много е важно в момента наслоените страхове да бъдат успокоени. По съвсем малки поводи възниква напрежение, важно е хората да се почувстват по-сигурни. Разчитаме и на вашето разбиране и отговорност да допринесете за това да се успокоят тревогите на хората”. “Трябва да направим всичко възможно да няма провокации, които могат да направят проблема с етническото напрежение необратим”, каза съпредседателят на “Патриотичния фронт” Валери Симеонов.

Именно той е бил инициатор на срещата в парламента. “Депутатите проявиха интерес и загриженост за проблемите, с които МВР трябва да се справи в момента. Това е начинът, по който общи проблеми и въпроси трябва да се решават”, каза още Бъчварова. И допълни, че по голяма част от съветите, които е получила, ведомството вече работи, което показва единомислие.

Темата за протеста на полицаите не е била обсъждана.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама