Съдът ще се произнесе по делото за несъстоятелност на КТБ в рамките на месец

14:15, 19 юни 15 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След повече от тричасово заседание днес, съдът отложи решението си и трябва да се произнесе в рамките на един месец, предаде репортер на София Topnovini.bg. 

По искане на една от страните по делото-"Бромак", то се гледаше при отворени врата в присъствието на журналисти. 

БНБ и държавното обвинение обжалват датата, от която Софийският градски съд обяви банката в несъстоятелност - 6 ноември 2014 г. За сметка на това те искат посочената дата да бъде 30 септември същата година, когато всъщност е установено, че банката е с отрицателен капитал. 

Главният юрисконсулт на БНБ Нина Стоянова обясни пред журналисти, че 30 Септември е датата, на която със съответните финансови и надзорни отчети е отчетен отрицателен собствен капитал на КТБ в размер на над 3 млрд. 700 хил.лв. 

"Затова нашето разбиране е, че след тази дата 30 септември, банката не е могла да бъде повече платежоспособна, независимо, че самата свободна процедура изисква известно време след крайния отчетен период, през който се изготвят и съставят финансовите счетоводни отчети“, посочи Стоянова. 

„В случая става въпрос за банка и тези финансови отчети са доста по-сложни, защото се съставят във съответствие с надзорни изисквания по регламенти на ЕС. Поради тази причина тази дата за нас е нормална и нормалния срок е от този от един месец от 30 септември, в който отчетите са представени, внесени са в БНБ и с решението е установени наличие на отрицателен собствен капитал към 30 септември", каза Стоянова. 

Стоянова обясни, че действително ден преди обявяването на несъстоятелност на банката БНБ не е знаела за състоянието и. По думите на Стоянова от КТБ са заблудили както своите клиенти, така и Народната банка. 

На заседанието съдът отхвърли и всички искания на акционерите на КТБ по обжалването на несъстоятелността, наложена от Софийски градски съд на 15 април.

Според адвокат Менко Менков, който представлява "Бромак", съдията от Софийски градски съд Иво Дачев е бил в болнични, когато е постановил акта. Апелативният съд обаче отхвърли исканията да се предостави справка за болничните на магистрата като неотносими по делото.

Пред журналисти Менков обясни, че "Бромак" ще заведе жалба срещу ревението на съда в Страсбург. Той допълни, че жалба ще бъде внесена и на по-горна инстанция, но не пожела да посочи къде.

Другият голям акционер в КТБ "Бългериън акуизишън къмпани" е поискал да се изпрати запитване до Европейския съд дали действието на Управителния съвет на БНБ подлежат на косвен съдебен контрол. Това искане също бе отхвърлено.

Междувременно утре се навършва 1 година от поставянето на КТБ под специален надзор. По този повод днес беше насрочен протест пред сградата на банката на площад "Гарибалди". Протестът обаче не събра много хора, въпреки, че се очакваше той да бъде многоброен.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама