Дават 86 млн. лева на Община Бургас да реализира проекти

14:29, 19 юни 15 25 275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Бургас ще получи за новия програмен период по оперативна програма „Региони в растеж” над 86 млн. лева. Това каза зам.-министърът на Регионалното развитие и благоустройство Деница Николова на провелия се днес в Бургас информационен ден за възможностите на програмите. Тя сподели,че черноморският град е сред първенците по усвояване на средства по различни програми.

При този бюджет Николова е убедена, че Общината ще има възможност да реализира още много проекти, които са свързани с подобряване на градската среда и условията на живот, с мерки, които допълват градския транспорт, който е един от елементите, финансиран от предишната програма. „Има възможност да се реализират проекти в сферата на социалната, културната и образователната инфраструкури. Парите могат да бъдат използвани и за саниране на сгради”, допълни още заместник-министърката.

Пред медиите Деница Николова обясни, че по линия на програмите за трансгранично сътрудничество пък могат да се възползват по-малките общини и новото е това, че има по-голяма възможност да се финансират повече инфраструктурни проекти. „Могат да се финансират мерки за потенциала на развитие на туризма, мерки за консервация на исторически, културно и национално наследство. Мисля, че тази програма ще има най-голям ефект за развитието на региона и стимулирането на туристопотока, за да можем да постигаме по-голям икономически растеж”.

По думите на Николова по линия на трансграничното сътрудничество би могло да се работи и много повече в посока околна среда и зелена инфраструктура. Това са неща, които дават възможност за запазване на природните богатства на страната ни.

Други приоритетни мерки на министерството са свързани основно с рехабилитация и ремонт на пътища, както и по-висок стандарт на живот в градовете. Зам.-министърката не скри, че са постигнали голям успех във финансирането от Европейската комисия на 28 малки града в „периферията на страната. Което от своя страна ще намали преселението на хората от селата в големите градове. Като за пример Николова посочи община Малко Търново.

Заместник-министър Николова отговорно заяви и това, че неведнъж проектите на община Бургас от програмния период 2007-2013 г. са посочвани като успешен пример пред всички държави членки в ЕС и отзивите за тях са изключително позитивни. Според нея най-важният резултат от изпълнението им, че ефектите са видни най-вече за хората, които живеят в Бургас и чувстват позитивната промяна в града.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама