Индиана Джоунс, Мария Антоанета, Мерилин Монро и Чаплин "оживяха" до пясъчните фигури на русенския кей (снимки)

14:39, 19 юни 15 / Култура 25 408 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Живи копия на част от героите изваяни на Фестивала на пясъчните фигури се появиха днес на русенския кей край река Дунав. Това бе част от филмовия пърформанс за официалното закриване на форума.

Кметът на Община Русе Пламен Стоилов приветства всички присъстващи и гости на града и сподели, че фестивалът е преминал при голям интерес. Над 10 000 души са го посетили само за седмица, докато работиха скулпторите и извайваха фигурите.

Гости на събитието бяха Даниела Шилкова - зам.-кмет „Икономика, инвестиции и собственост“, Наталия Кръстева - зам.-кмет „Комунални дейности“, д-р Страхил Карапчански - зам.-кмет „Европейско развитие“, инж. Димитър Наков - зам.-кмет „Устройство на територията“ и арх. Живка Бучуковска - главен архитект на Община Русе. Всички те имаха важна роля и специфични заслуги за реализирането на първия Международен фестивал на пясъчни скулптури, Русе’2015, съобщиха от местната администрация.

Символичният ключ на крайбрежната алея на Холивуд в Русе беше предаден на кмета от консултантите на фестивала - Ирина Тафлевская и Руслан Коровков. Той бе сложен в специална кутия, положен върху пясък от площадката на фестивала. Консултантите имаха и една изненада за кмета на Община Русе - изключително „вкусна“ торта от пясък, на която изгоря един фойерверк, символ на фурорното въздействие, което предизвика първият пясъчен фестивал в Русе.

Кулминацията беше пърформанс, който привлече погледите на всички присъстващи. Фаворитите на публиката оживяха – Мария Антоанета, Чарли Чаплин, Йолимбо Сан, Спайдърмен, Индиана Джоунс и Мерилин Монро. Идеята на пърформанса буше в рамките на днешната едночасова церемония тези герои да създадат живата връзка между скулптурата и публиката, да бъдат проводник на топлината на пясъчния образ към живия образ, такъв какъвто всеки от нас го носи в сърцето и спомените си от съприкосновението с великото седмо изкуство – киното, отбелязаха по този повод от Община Русе. Всеки можеше да си направи фотосесия с тях и скулптурите.

Международния фестивал на пясъчни скулптури, Русе’2015 събра 8 световноизвестни имена - майстори на пясъка – Донатас Моцкус, Инес Уланде, Кацухико Чаен, Иля Филимонцев, Якуб Зимачек, Огнян Читаков, Рашо Митев и Даниел Кънчев. Те в рамките на шест дни състезаваха своя талант и черпиха вдъхновение от града на първите неща, град – новатор. Така 118 години по-късно първата кинопрожекция в Русе дари на града първата алея на Холивуд.

Фестивалът имаше и съпътстваща програма, включваща прожекции на филми, изпълнения на квартет "Интро", Биг Бенд Русе, рок патриотите от "Епизод" с малката русенка Виктория, огнено шоу, зумба танци и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама