Спектакъл на живи статуи и уличен театър ще видят русенци по време на Европейската театрална работилница

15:06, 19 юни 15 / Култура 25 432 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Четвъртото издание на Европейската театрална работилница започва в Русе в понеделник, 22 юни. Финансирането тази година е 70% е от външни донори, като има помощ от Община Русе и спечелен проект към Министерството на културата, каза днес по време на нарочна пресконференция директорът на Драматичния театър „Сава Огнянов“-Русе Орлин Дяков. Културната институция е организатор на събитието.

Той изказа благодарност на три русенски хотела, сред които и Гранд хотел „Рига“, които са подпомогнали фестивала. От „Рига“ са предоставили стаи на участниците във фестивала с „една много сериозна отстъпка“, каза още Орлин Дяков.

Прогарамата започва със спектакъла „Играчът“ по романа „Играчът на рулетка“ на Фьодор Михайлович Достоевски. Тя е на театър „Пигмалион“ от Виена, Австрия, а постановката е на директора му Джейрун Цино и на Райнхолд Гуглер. Началният час е 19.00, а мястото – камерната зала „Слави Шкаров“.

На 23 юни е спектакълът на Нешка Робева и Влади Въргала „Разбъркай го – да се оправи“. Ще има две представления – едното е от 18.00 часа, а другото от 20.00 ч. същата вечер, и двете в Голямата зала на Доходното здание.

На 24 юни от 19.00 часа, в камерната зала тетатър „Одеон“ от Букурещ, Румъния, ще представи „Президентките“ от Вернер Шваб, постановката е на Сорин Ммилитару. Театърът се е представял с този спектакъл на много фестивали, а за да е по-атрактивен за русенската публика, той ще бъде със субтитри.

Малко по-късно същата вечер – от 20.15 часа, театър „Маска“, Букурещ, ще представи нещо ново за Русе – спектакъл на живите статуи. 24-те актьора, които ще се превъплътят в тях, ще заемат места в близост до паметника на Свободата в центъра на Русе.

Театър „Маска“ е специазиран в т. нар. уличен театър. „Статуите“, които ще бъдат представени в Русе, са част от последното издание на Международния фестивал на живите статуи в Букурещ, който приключи на 1 юни. Това е уникално културно събитие не само за Румъния, но и за цяла Източна Европа, поясни Орлин Дяков.

Концепцията е на Михай Малаймаре, директор на театър „Маска“, каза още той. Всяка статуя ще има табела, на която ще бъде написано, какво представя. След това, от 21.30 часа, пред цетнралния вход на Доходното здание ще бъде изнесен спектакъл на уличен театър, представен отново от „Маска“.

Другата вечер също е тяхна. На 25 юни, четвъртък, от 19.00 часа в Доходното здание е пиесата на „Ромео и Жулиета“ от Уилям Шекспир. Постановката е Михай Малаймаре. Театърът е пластичен, поради което няма да има субтитри, освен за 66-ия сонет на Шекспир, който публиката ще чуе на финала на спектакъла. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама