Над 80 хил. са потенциалните изборни туристи (обновена - снимки)

15:12, 19 юни 15 / Политика 25 399 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 80 хил. души са сменили настоящия си адрес в първите месеци на годината, показват изчисленията на Института за развитие на публичната среда. От 25 април започва да тече 6-месечният срок на уседналост за участие в местните избори през есента.

„Всички тези хора могат да гласуват по настоящ адрес на вота, ако подадат заявление две седмици преди това, уточни председателят на Управителния съвет на организацията Антоанета Цонева. По думите й увеличението спрямо същия период на 2014 г. е почти двойно – тогава адреса си са сменили над 43 хил. души.

Най-голямо отклонение спрямо предходни периоди има в област Видин – там увеличението е 7 пъти, сочат анализите на института. Следват областите Враца, София област, Кюстендил, Перник, Монтана и др. Единствено в Кърджали новорегистрираните през 2015 са по-малко на брой от 2014 г.

Разбивката по общини пък сочи, че най-малката община в България – Трекляно е рекордьор с увеличение на желаещите да се „заселят“ там – 42 пъти. В Грамада, Видинско, също броят на новорегистрираните нараства над 40 пъти. Там ден по-рано МВР и прокуратурата откриха нарушения при регистрациите и 200 души бяха отписани от новите си адреси.

В някои случаи новорегистрираните дори надвишават броя на жителите в населеното място. Като пример от института посочиха с Падина, Варненско, където новодошлите са 227, а населението по постоянен адрес е 233-ма души.

От института са изяснили и откъде идват „туристите“ - според броя на дерегистрациите – сред тях са Карнобат, Видин Враца, както и с. Житница, Варненско.

Цонева обобщи, че са проследили тенденция, че изборните туристи се разселват от големите центрове към периферията. „Така те добиват по-голяма ефективност, или образно казано увеличават КПД-то си“, посочи Цонева и обясни, че те освен, че ще повлияят на вота за кмет в малкото населено място, едновременно с това пак гласуват и за кмет на общината и за общински съветници.

На въпрос кои партии прибягват до използването на изборни туристи, Цонева посочи, че не са откроили някаква тенденция и по-скоро е очевидно, че кметове от всички партии позволяват подобни регистрации.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама