Гинес Рекорд за най-дългата и най-многолюдна старинна сватба поставят в Разград

15:24, 19 юни 15 / Култура 25 661 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За три рекорда на Гинес - за най-дългата сватбена трапеза, за най-многолюдната старинна сватба и за най-голямо количество сватбена яхния ще кандидатства Сдружение „Лудогорие” в Разград. Така лудогорският град ще бъде единственият в България, който ще постави толкова много рекорди наведнъж по време на едно събитие, каза днес на пресконференция председателят на сдружение „Лудогорие 2012” Валентин Димов.

Това ще стане по време на четвъртото издание на националния фолклорен събор „Лудогорие”. Той ще се проведе на 3, 4 и 5 юли в местността „Пчелина” край Разград.

На третия ден от събора ще бъде пресъздадена тракийска сватба от 19 век, на която ще се венчаят младоженците Стойка Димитрова и Росен Митев, които живеят в Стара Загора. Те са избрани измежду шест двойки, изпратили видеоматериали с ритуал от старинна сватба, характерни за техните региони. За автентичност на сватбата във възстановката ще се включат и 500 хайдути от национално дружество „Традиция” в Нова Загора, а сдружение „Свети Мъченик Георги Победоносец” от Луковит ще докарат черешово топче.

За пресъздаване на ритуала на поляната в местността „Пчелина” ще бъдат опънати софри (месали) с дължина от 700 до 900 метра, на която ще седнат 4000 гости и ще бъде сервирано най-голямото количество сватбена яхния  - 2,5 тона от 25 агнета, приготвена в най-големия български "Юнашки тиган" и най-голямата българска "Юнашка тава". За всички гости вече са изработени 4000 глинени купи и 4000 дървени лъжици, изработени от бай Дочо от Троян. Спонсори са осигурили 1000 погачи, 7600 кг сирене и кашкавал и 2 тона вино.

Димов отбеляза, че участието във възстановката и събора е безплатно, като единственото изискване е, всички гости, желаещи да бъдат част от сватбата да са с народна носия. Всеки участник в сватбата ще получи гривна за ръката с номер, който ще бъде записан в специална книга с имената на участника. Гривните, общо 4 000 броя се изработват от децата, участници в екоработилницата към ЦУТНТ - Разград.  

През трите дни на събора на две открити сцени ще се изяват близо 180 състава от цялата страна с над 10 000 певци и танцьори.

Специални гости на тазгодишното издание са Бинка Добрева, квартет „Славей“, Росица Пейчева, Пепи Христозова, Ваня Вълкова, Татяна Стоянова, Николай Славеев, орк. Цветница, орк. Русенски ритми  и орк. Калофер.  В събора със свои изпълнени яще се включат също Гайдарски състав при СОУ „ Сава Доброплодни“ - Шумен, Кукерски клуб „Златното руно“ - Челопеч, ще има кукерски танци и нестинарски игри.

За децата за поредна година ще бъде организиран конкурс за рисунка "Моят роден край". Творбите им ще бъдат качени в интернет, а наградата на победителя ще бъде посещение в къщата за гости „При чорбаджийката” в Калофер.

В рамките на фестивала ще има и конкурс за най-гиздава мома, като задължително тя трябва да бъде облечена в народна носия, да има менци, кобилица и бъклици.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама