36-годишна жена претърпя уникална ортопедична операция в Пловдив

15:30, 19 юни 15 / Любопитно 25 535 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Уникална за Южна България операция извършиха лекарите от Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив, съобщиха от лечебното заведение.

36-годишната пациентка е пострадала при катастрофа в Кърджали и е била приета в местната болница с тежка тазова фрактура - цялата дясна половина на таза е била счупена на няколко места. Поради сериозността на травмата се наложило спешното й транспортиране до УМБАЛ.

"Никога такъв тип счупвания не се оперират по спешност. Пациентите с подобни травми изпадат в хеморагичен шок и не могат да бъдат оперирани, докато състоянието им не се стабилизира напълно", обясни сериозността на случая проф. Владимир Ставрев, началник на клиниката по ортопедия и травматология в Университетската болница.

По думите му, след два дни преливане на кръв и лечение, състоянието на пострадалата жена се стабилизирало и това позволило на лекарите да я оперират на 18 юни.

Петчасовата операция е извършена от екип под ръководството на проф. Владимир Ставрев, включващ още д-р Иван Чирпъков, анестезиолог доц. Казийска и ст. сестра Маргарита Стоянова.

"Поради сложността и спецификата на интервенцията е повикан и специалист от клиниката по съдова хирургия - д-р Евгений Иванов", казаха от болницата и подчертаха, че за първи път подобна операция се извършва в лечебно заведение извън столицата.

Хирургическата интервенция е извършена чрез "достъп на Стопа" - лекарите са преминали през т.нар. "корона на смъртта".

"Това е зона с много дебели кръвоносни съдове, което прави операцията високорискова", обясни проф. Ставрев, като добави, че засягането на бедрената артерия или вена води до кръвозагуба от приблизително литър и половина за две минути, което може да е фатално за пациента.

По време на операцията на жената са поставени три специални рекунструктивни плаки с винтове. Според проф. Ставрев стабилната вътрешна фиксация и незабавното раздвижване, които лекарите са приложили при тази пациентка, са най-съвременното лечение за подобни травми.

"До скоро случаи като този са лекувани чрез екстензии, при които пациентът е прикован на легло в продължение на 2-3 месеца с тежести, които да разпънат засегнатите кости", обясни началникът на клиниката по ортопедия и травматология.

Благодарение на лечението и постоянните грижи на лекарите в УМБАЛ "Свети Георги" 36-годишната жена се възстановява бързо и ще бъде изписана след 5-6 дни. "Тя няма да може да стъпва на оперирания крак в рамките на месец, но след това ще се възстанови изцяло и ще се движи напълно нормално", казаха от здравното заведение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама