Заради ремонта на "Руски паметник" колите ще се движат по релсите

15:48, 19 юни 15 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Започва и втория етап от реконструкцията на площада "Руски паметник". Това налага и нови промени в движението в района, съобщават от столичния Център за градска мобилност. 

До полунощ на 24 юни се забранява влизането на превозни средства и местата за почасово платено паркиране по западното локално пътно платно на бул. „Македония" между ул. „20-ти април" и пл. „Руски паметник". Движението на превозни средства в посока пл. „Руски паметник" между пл. „Македония" и пл. „Руски паметник" ще се извършва в централното пътно платно на булеварда, по което се движи трамвай № 5. 

Пак до сряда се забранява се влизането, престоят и паркирането на пътни превозни средства в северозападната част на пл. „Руски паметник". Забранява се влизането на превозни средства в северозападната част на бул. „Ген. Скобелев" от пл. „Руски паметник" до ул. „Д. Хаджидимов".  

Ремонтът започна на 10 юни т.г., а общият срок за изпълнение на целия проект е 75 дни. Сумата, нужна за изпълнение на целия ремонт, е 3.5 млн. лв., като голяма част от парите са ОП “Региони в растеж” на ЕК. 

Реконструкцията ще бъде извършена на 17 етапа, за да може движението по ключовото столично направление да не бъде блокирано. Освен нов асфалт, фирмата-изпълнител ще изгради изцяло нова подземна инфраструктура, тъй като сегашната е от 1911 г., а трамвайната линия в участъка, по който не минават коли, ще бъде покрита с трева. Ако експериментът бъде успешен, това ще бъде направено в цялата столица. Ще бъдат пренаредени и паветата по локалните платна на бул. “Ген. Е. И. Тотлебен” и бул. “Ген. М. Скобелев”. А в целият район уличното осветление ще бъде подменено с LED лампи.

След края на ремонта трамваите ще минават в локалното платно, което е изградено още през 80-е години, като така кръстовището ще заработи като истински кръгово движение. Предимството на движещите се автомобили по направлението бул. “Македония” - бул. “Ген. Е. И. Тотлебен” ще бъде отнето.

Столична община е направила симулация на трафика след ремонта, който показва, че движението ще бъде значително облекчено, а времето за преминаване - намалено. Предвижда се вредните емисии от автомобилите да намалеят с цели 20%.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама