Правят обучението по биология в Добрич по-интересно за децата

16:35, 19 юни 15 25 407 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Резултатите от проучването и картографирането на биоразнообразието в трансграничния регион, което бе извършено по проект„Природата около нас” - съвместна програма за неформално екологично образование в областите Добрич, България и Констанца, Румъния”. Целта на проекта бе да се повиши информираността на населението в трансграничния регион в посока осъвременяване на подходите и техниките в екологичното образование. В рамките на проекта вече са засадени по 600 дървета, характерни за региона, както в Добрич, така и в Констанца, съобщи заместник-кметът Надежда Петкова. Бяха обучени по 40 учители от двата града , като в обучението по биология и други природни науки се въвежда игрови елемент и нестандартни методики. По проекта се разработва мултимедиен продукт, който ще обучава децата под формата на игра с анимирани герои, които са близки до децата. Целта е да се въведат децата в опознаване на биоразнообразието. В дейностите по проекта са се включили над 400 деца от Добрич.

На семинара днес бе представен и изготвеният вече каталог „Природата около нас“. Той е разработен в резултат на извършеното картографиране и анализиране на биоразнообразието в трансграничния район. Той представя защитените видове в трансграничния район. Включени са  30 висши растения, 10 безгръбначни, по пет вида риби, земноводни и влечуги, 30 вида птици, 5 вида бозайници, както и 20 типа природни местообитания от региона. Разработена е карта на защитените видове. Показани са някои от тях като мъхът корнизия, персийската поветица, бялата водна роза, средиземноморския сокол, видра, шипобедрена сухоземна костенурка, пеперудата голяма огневка, обясни Севладина Венкова – член на екипа по проекта. Тя посочи, че Шабленската тузла е едно от местообитанията на водното конче, което също е защитен вид.

Това природно богатство може да се използва за развитието на такъв вид туризъм, защото има все повече хора, които имат желание да заснемат защитени видове, не само птици, обясни Венкова. И посочи, че би могло да се направи ферма за отглеждане на водни кончета, която да привлича природолюбители.

Изданието ще се използва за овладяване на знания за различните  природни местообитания. То ще бъде разпространявано в училищата, както и в музеите, съобщи Надежда Петкова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама