Сайтовете вече могат да бъдат съдени заради хейтърски коментари

16:48, 19 юни 15 25 340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Голям процент от сайтовете в България дават възможност на читателите да пишат своите коментари под темите изложени в сайта. В 99 % от случаите не е нужно да сте регистриран потребител, за да напишете своето мнение. Можете да го направите анонимно.

Това дава предпоставка за коментари, които съдържат нецензурни думи, псувни или расистки коментари, които проповядват езика на омразата.

Много от сайтовете не трият хейтърските коментари, тъй като те провокират повече хора да пишат. Пораждат и дискусии. Така и сайтът става по-четен, а финансовите му облаги нарастват.

За това Европейският съюз за правата на човека и Съвета на Европа, където България е член, взеха решение сайтове, на които има коментари от подобно хейстърско естество да могат да бъдат съдени. Решението беше провокирано след като естонският сайт „Делфи“, беше осъден заради допускането на хейтърски коментари от анонимни профили.

„Ако имаме аналогична ситуация в България, в някакъв сайт да има анонимни хейтърски коментари по адрес на някое лице, независимо дали физическо или юридическо, то може да търси отговорност за тези хейтърски коментари и от самия сайт“, коментира за София Topnovini.bg адвокат Емил Георгиев. Той е и експерт по информационни технологии и интелектуална собственост.

По думите на Георгиев междинната ситуацията в България позволява по всякакъв начин навсякъде да бъдат писани подобни коментари. Въпреки това все още заведено дело срещу сайт не е регистрирано.

„У нас това, че хората си мълчат и четат за себе си какво ли не, е въпрос на манталитет и културни различия. Това върви ръка за ръка с генералното недоверие в съдебната система в България. Ние всекидневно ставаме свидетели на неадеквано правораздаване у нас и вероятно това действа възпиращо на гражданите“, обясни адвокатът.

Според него България много сериозно трябва да преосмисли практиката, с която се позволяват анонимни коментари.

„Може и да изчакаме да видим дали в България някой ще се опита да заведе дело за такива коментари, но ако операторите на сайтовете, независимо дали новинарски или други, ако искат да избегнат своята отговорност или да действат превантивно, то следва най-малкото да установят механизъм за модерация на коментарите.“, каза още той.

Георгиев обясни, че не е нужно сайтовете предварително да модерират коментарите. Трябва или технически персонал да поглежда какво пишат потребителите и да реагира, или да използват софтуерни алгоритми, които да сортират коментарите чрез предварително зададени ключови думи, които проверяват за псувни, нецензурни думи, расистки обръщения.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама