Близо 290 разградчани измериха кръвната си захар

16:59, 19 юни 15 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Безплатно измерване на кръвната захар организира Сдружението с нестопанска цел " Диабет-Разград". Близо 290 разградчани провериха нивото на кръвната си захар в импровизирания пункт, който бе отворен в градинката пред Административния съд, съобщиха от сдружението. Изследванията са извършени от управителя на фирма „Балмед” ООД Таня Ангелова и Станка Байчева от Разград.

От изследваните - 41 души имат повишена кръвна захар, а други 23 са с гранични стойности, отчетоха от сдружението. Резултатите показват, че всеки четвърти изследвал се, има проблем със стойностите на кръвната захар.

Таня Ангелова коментира, че тези кампании са много важни, защото по този начин се откриват нови случаи на заболяването. По думите й добрата профилактика е начин за справяне с тази болест, за това е важно хората редовно да изследват кръвната захар. Тя апелира всеки български гражданин да си прави годишния профилактичен преглед, за да може ако има някакъв проблем пациентът да бъде насочен навреме за лечение.

Ангелова обясни, че според статистиката почти всеки десети българин е с диагноза диабет, който според нея  е много неприятен и тъжен факт. По думите й освен тези към 650 000 диабетици се предполага, че има други около 100 000 души, които дори не знаят, че имат диабет, а всъщност вече са получили усложнения вследствие на заболяването. Затова според нея профилактиката и скрининговите изследвания за ранно откриване на заболяването са много важни.

Таня Ангелова отбеляза още, че и смъртността от диабет е доста висока. Статистиката показва, че в световен мащаб на всеки три минути един човек на планетата се разболява от диабет, а на всеки четири - един човек умира от усложненията на заболяването, каза тя. По думите й според друга много неприятна статистика на всеки трийсет секунди на някого в света му ампутират крак заради усложнен диабет. Ангелова бе категорична, че тези неприятни факти трябва да се знаят, за да полага всеки човек грижи за себе си и заболяването да може да бъде овладяно навреме.

Тази година сдружение „Диабет” в Разград навършва две години, информира председателят на сдружението Цветанка Димитрова. Тя благодари на Българската асоциация „Диабет” и Регионалния център в Силистра, които са направили всичко възможно за създаването на центъра. Благодарни са и на община Разград, че им е предоставила първият етаж от сградата на ул. „Витоша” № 3.

Дейностите, извършени от сдружението през тези две години не са малко – създадени са общински центрове, които работят самостоятелно на територията на област Разград, проведени са кампании за безплатно измерване на кръвната захар, предоставени са социални помощи, витамини, ваксини против грип, печатни материали и др. Към момента Сдружението има 1680 члена.

На 13 юли от 16 часа в бистро „Зайо Байо” ръководството на сдружението организира Общо събрание, на което кани всички свои членове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама