ВКС отмени присъдата на Цветан Цветанов за шестте "Не!" и върна делото на втора инстанция

17:11, 19 юни 15 / Политика 25 336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Върховният касационен съд върна на втора инстанция делото на бившия вътрешен министър и настоящ председател на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. По него той получи 4-годишна ефективна присъда.

Касационният състав е приел, че е нарушено правото на подсъдимия да получи правосъдие от безпристрастен съд, гарантирано от Конвенцията за защита правата на човека и от НПК.

 

Решението е подписано с особено мнение на съдия Жанина Начева, която счита, че не е допуснато нарушение по чл. 348 ал.3 т.3. от НПК – незаконен състав на Софийския апелативен съд, постановил въззивното решение.

 

Пред бТВ адвокатът Менко Менков, обясни, че образно казано, двете съдебни инстанции, осъдили Цветанов, са искали да му отмъстят, а сега има справедливост. 

 

"Защитата с основание възразява, че при обосноваване на субективната съставомерност на деянието, съдът използва спекулативни предположения и инсинуации, развива конспиративни теории, които нямат никаква доказателствена основа, черпи аргументи от събития, развили се напред във времето след инкриминирания период. Умисълът и специалната цел, като субективен елемент на престъплението, не се предполагат, а следва да бъдат установени по несъмнен и категоричен начин", пише в съобщението на ВКС. 

В мотивите си САС е посочил, че няма данни бившия вътрешен министър да е познавал тримата, срещу които не е позволил да се използват СРС-та. В същото време съдът е посочил, че е "естествено" Цветанов да е имал предпочитание към "свидетеля Орлин Тодоров", защото е служител на МВР. ВКС не е съгласен и с хипотезата на САС, че едно по-задълбочено разследване би могло да установи връзките между Цветанов и тримата със неизпълнените СРС-та. "Съдът сам признава, че тези изводи не почиват на доказателства по делото и не са безспорни, че стоят вън от предмета на доказване. И въпреки тези разяснения е очевидно, че практически не се е въздържал да направи внушения за съществуването на такива връзки, демонстрирайки своята лична предубеденост, като използваните изрази надхвърлят обичайните предположения, срещани в други съдебни актове и оценявани като несъвместими с НПК", пишат от ВКС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама