Представиха работите на студентите от катедра „Скулптора” на Ксилифор

17:23, 19 юни 15 / Култура 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Заместник кметът на Община велико Търново Ганчо Карабаджаков присъства на представяне работата на студенти от факултет „Изобразители изкуства” във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий" в местността Ксилифор край Велико Търново.

Младите творци изработиха по време на пленер иновативен входен знак за любимата за великотърновци и гости крайградска зона за отдих. В рамките на поредното издание на пленер „Младежка скулптурна колония Ксилифор 2015“ са работили 12 студенти от катедра „Скулптура“.

Сътворената от тях скулптура представлява надписи върху два дървени елемента, свързани във В-образна форма. Със стилизирани букви е изписано името на местността. Височината на творбата с постамент е над 4 метра, а композицията е завършена с ято птици, кръжащи над надписите.

Младите скулптори представиха и изграденият от тях навес с размери 3 на 6 метра. Той ще служи за подслон на посетителите на Ксилифор при дъжд или лошо време, а капацитетът му ще бъде 10-15 човека.

Студентите са реставрирали и творбите, реализирани по време на миналите пленери. Въпреки че им се радват, често гости на великотърновската местност им нанасят сериозни поражения. Община Велико Търново съфинансира реализирането на проекта с 3 300 лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама