Статистиката за адресните регистрации вече е публично достъпна

19:08, 19 юни 15 / Политика 25 732 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Статистиката на ГРАО за броя регистрации, които са извършени по постоянен и настоящ адрес, по години и месеци за периода 2011–2015 година, вече е публична. Тя e достъпна на Портала за отворени данни.

Данните са актуални към 15 май 2015 година и предоставянето им е част от усилията на правителството за осигуряване на честни избори, съобщиха от Министерския съвет.

Решението за осигуряване на публичен достъп до тази информация е било взето днес от   вътрешния министър Румяна Бъчварова и министърана регионалното развитие Лиляна Павлова, която отговаря за ГРАО. 

Целта е да се ограничат възможностите за регистрация на необичайно много хора на един адрес преди изборите за контролиран и купен вот. Свободният достъп до тази статистика ще даде възможност на медиите и гражданското общество да анализират и информират гражданите дали и в кои населени места има необичаен ръст на броя регистрации по настоящ адрес в месеците преди провеждане на избори, допълниха от правителствената пресслужба. 

До края на 2015 година информацията от гражданските регистри ще бъде допълнвана и в Портала за отворени данни ще бъдат публикувани 119 набора от данни (регистри, списъци, статистически данни и др.) с голяма обществена значимост както за гражданите, така и за бизнеса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама