Шуменско училище чака пари за ремонт от 7 години

08:15, 21 юни 15 25 431 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Професионална гимназията по механотехника, електроника, телекомуникации и транспорт “Христо Ботев” в Шумен се нуждае от саниране, нова дограма и подмяна на отоплителната инсталация. В окаяно състояние, с изронен асфалт е и училищният двор, който също от години не е ремонтиран, видя репортер на Topnovini.bg.

На плаца, който изглежда като след военна бомбардировка, учениците не само се строяват за празниците на училището, а и провеждат там състезания по майсторско управление на автомобили.

Ръководството на гимназията многократно е кандидатствало с проекти пред Министерството на образованието, но засега без резултат, каза директорката Галина Младенова.

“Чакаме да ни отпуснат средства за капиталови разходи от 2008 г., когато бе и сливането ни с Професионалната гимназия по телекомуникации. Явно все още не ни е дошъл редът”, уточни Младенова, която ръководи учебното заведение от седем години. По думите й цялата база се нуждае от сериозен ремонт, сградата трябва и да се боядиса, нужна е ограда на училищния двор, стълбите към паметника на Христо Ботев от години са изпочупени и също трябва да се постегнат.

Според разчетите и подготвените проекти, външната изолация и санирането на училищната сграда ще струват 141 400 лв., още 263 хил. лв. ще са нужни за подмяна на дограмата на учебната работилница, а за реконструкция на отоплителната инсталация са разработени два варианта - по-евтиният с панелни радиатори е за 124 хил. лв., а по-скъпият - с алуминиеви отоплителни тела за 149 хил. лв. Училището от няколко години се отоплява на газ, но заради липсата на изолация и старите тръби, топлото просто “излита” във въздуха.

Гимназията е с огромна материална база от над 26 хиляди квадратни метра площ и две сгради. Освен основната, има и работилница, която навремето е била цял учебен завод, припомнят от училищното ръководство.

Училището ремонтирало със собствени средства течащия покрив на сградата, с доброволен труд учителите помогнали да се оборудват учебни кабинети. Пробвали да кандидатстват и по европейските програми, но и там без резултат. Пречките са от това, че учебното заведение няма как да осигури съфинансиране,  а и за да тръгне проектът са нужни налични средства или да се изтегли заем. Случвало се е да се намерят и спонсори, които да помогнат на училището.

 “Ние за честването на 65-годишнината на гимназията се обърнахме към доста фирми, с които работим съвместно и отпразнувахме в началото на месеца юбилея, разчитайки на техните дарения. Събрахме 1 800 лв. от спонсорство за годишнината и патронния празник”, допълни Младенова.

В училището учат 440 ученици в специалностите компютърна техника и технологии, програмно осигуряване, електрообзавеждане на транспортна техника, автотранспортна техника. Тази година се е дипломирал и първият випуск задочно обучение по специалността “Техник на машини и системи с цифрово програмно управление”. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама