С босоного хоро гонят болести на Старозагорските бани

08:17, 21 юни 15 25 457 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Босоного хоро ще се извие на Старозагорските бани днес на традиционния  Еньовденски събор в курорта”, съобщи кметският наместник Станчо Станев.

Тазгодишното издание ще предложи още повече изненади за посетителите си, категорични са организаторите. Съборът на първата жътва, билко-водолечението и здравословното хранене е традиционна инициатив, но тази година в празника са се включили голяма част от близките села. В програмата ще се изявят и състави от Димитровград, Хасково, Сливен и други.

Официално Еньовденският събор започва при изгрев слънце – в 5.00 часа сутрнта ще се берат билки и цветя, с които по-късно, в 8.30 часа, ще се оплете традиционен венец. В синхрон с традициите и поверията за Еньовден ще се извие босоного хоро. С него танцуващите ще привлекат положителна енергия и ще прогонят болести и контузии. Художествената програма започва в 9.30 часа.

„Експозиция на селски двор ще разкрие бита на хората от региона, зоологическо изложение ще предложи на посетителите да докоснат и да се снимат с животни, които се отлеждат предимно по селата, но и не само, издаде кметският наместник.

В празничната програма ще се представят почти всички читалища и клубове от Старозагорско, като всеки един от тях ще изпълни по 3 песни – все весели и посветени на темата жътва, билки, празник и здраве.

Чаршия на занаятите ще спретнат 20 автентични майстори, които освен своя продукция, ще покажат и традиционното си професионално облекло. Щандове за тестени, млечни и пчелни изделия ще допринесат за атмосферата на празника.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама