В Разград приемат план за интегриране на ромите

08:25, 21 юни 15 25 392 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
План за действие на община Разград в изпълнение на областната стратегия за интегриране на български граждани от ромски произход и други граждани в уязвимо социално положение, живеещи в сходна на ромите ситуация (2015-2017) предстои да обсъди и приеме на предстоящото си заседание Общинският съвет.

Докладната записка е внесена от зам.-кмета Хасан Хасанов и е съобразена с две стратегии за интеграция на ромите 2012-2020 г. - националната и областната. 

В проекта на плана е посочено, че по статистически данни от преброяване на населението през  2011 г. за община Разград над 79% от представителите на ромската етническа общност, населяват селата. По осезаемо е присъствието им в  Ясеновец – 34.68%, Раковски – 15.09%, Стражец – 9.2%.

В Разград по-голямо ромско присъствие се отбелязва на ул. "Дончо Сумпаров", ул. "Никола Пенев", част от ул. "Бузлуджа", ул. "Борис Йончев", много представители на общността живеят в жилищни блокове в ж.к. "Орел".  

Данните сочат още, че много малък процент от ромския етнос е със средно и висше образование. Това влияе крайно негативно върху реализацията на пазара на труда, поставя ромите в ситуация да се ориентират към ниско квалифицирана работа със занижени образователни изисквания. Липсата на редовни доходи от трудова дейност стимулира тази етническа група да търси „препитание” в извършването на закононарушения, предимно посегателства върху собствеността.

Приоритетните области, заложени в плана за интегриране на ромите в община Разград са седем - образование, здравеопазване, жилищни условия, заетост, върховенство на закона и недискриминация, култура и социална подкрепа, социални смесени услуги.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама