Проектът „Отражения” обединява история и изкуство за малките великотърновци

08:48, 21 юни 15 / Култура 25 453 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проект „Отражения” е инициатива на Сдружение „П.И.Т.А” и ще се проведе в два модула – от 22 до 27 юни и от 29 юни до 3 юли, съобщават от кметската администрация.

В събитието ще се включат 25 участници, на възраст от 6 до 15 години. Инициативата има за цел да представи по интересен и забавен начин културни и архитектурни паметници в Старата столица. Участниците в проекта ще изработват реплики на оръжия, бижута и съдове.

Първият модул включва основно занимания по история, архитектура и керамика. Вторият модул ще запознае участниците с фотографията и живописта. Децата ще правят копия на предмети от Историческия музей във Велико Търново, а темата ще бъде „Възраждане и средновековие”.

Акцент в инициативата ще бъде търновската сграфито керамика. Реставратори ще покажат на малките великотърновци как се възстановява реликва. След посещението на музея, децата ще направят скици, по които след това да се изгради макет на голяма търновска улица. В проекта е включено и посещение на Керамичния център в Павликени.

В петия ден от събитието участниците ще бъдат в „Сарафкината къща”, където ще правят копия на оръжия и дрехи. В събота децата ще включат в проекта и своите родители. Те ще търсят съкровище, като за целта ще трябва да използват карта с напътствия. В последния ден от първия модул на инициативата ще се включат и студенти, които също ще дават указания. 

Вторият модул на проект „Отражения” ще бъде за фотография и живопис. В рамките на няколко дни децата ще обиколят емблематични за Велико Търново сгради и ще им направят снимки. Фотограф ще обяснява на участниците методи и подходи за снимане.

С помощта на фотосите на следващия ден ще бъдат нарисувани обектите от фотографиите. В инициативата е заложено и обучение на участниците за работа с карта. Тяхната задача ще бъде да намерят отбелязаните места на туристическа карта. Проектът ще приключи с пленер.

За финал ще бъде организирана пътуваща изложба. Децата ще носят своите творби и ще обиколят града, за да ги покажат на гражданите. Проект „Отражения” е финансиран от Община Велико Търново по програма „Изкуство и култура”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама