Черно море без сериозни замърсявания в последните 10 години

09:03, 21 юни 15 25 549 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През последните 10 години не е имало сериозни замърсявания в Черно море. Последният по-голям разлив е станал преди 6 години. За чистотата на морската вода следят Главна дирекция "Аварийно-спасителна дейност" и Държавният екологичен контрол. От 2007-ма година България членува в европейската система за сателитно наблюдение, което осигурява контрол в реално време.

Екоинспекторите получават сигнали за замърсяване на морската вода през телефон 112 и от Европейската система за сателитен мониторинг. Близо 300 са сигналите за възможни проблеми, получени от 2005-а година досега, информира БНТ2-Варна.

Последният случай на голямо замърсяване е от юни 2008-ма година. Тогава от българския кораб "Адалберт Антонов" се излива мазут, замърсяването обхваща акваторията на Корабостроителницата, Военноморската база, пристанище "Варна изток" и вълнолома от двете страни. Почистването отнема 2 седмици, а корабособственикът е глобен със 150 хил. лева.

Според наблюденията на екоинспекторите по-често замърсявания стават в пристанищата, основен замърсител са нефтопродуктите.  Разлив до 25 тона е малък, а над 1000 тона се определя като голям и се задейства националният авариен план. В пристанище "Варна" това не се е налагало. Най-тежки са инцидентите с големи танкери, каквито в Черно море не влизат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама