Велико Търново отбелязва Международния ден на йога

12:18, 21 юни 15 25 341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 21-ви юни 2015 година, в деня на лятното слънцестоене, повече от 170 държави ще отбележат Международния ден на йога – хилядолетната система на знание и познание, надскочила религията и догматиката. На 11 декември 2014 Общото събрание на ООН прие резолюция, по силата на която 21 юни става Международен ден на йога.

Предложението бе изразено за първи път официално от министър-председателя на Индия Шри Нарендра Моди, който в обръщението си към световната общественост отбеляза: „Йога въплъщава единението на ялото и ума, на мисълта и действието, на ограничението и удовлетворението; йога е хармонията между човека и природата, и сама по себе си е холистичен подход към здравето и благоденствието.”  

На 21-ви юни, най-дългия ден в северното полукълбо, oт  сутринта до късно вечерта ще се отвори вратата за древното учение по йога.

В град Велико Търново празника започна в 08.00 часа с организирани практики по йога, където желаещи можеха да се включат, или просто да наблюдават. От 10.00 до 17.00 часа в мултифункционалната спортна зала в СОУ „Емилиян Станев“ празникът продължи с практики и лекции по различни теми, засягащи същността на йога.

Входът бе свободен и всички желаещи можеха да посетят различни събития през целия ден.  Събитието се организира от посолството на Република Индия със съдействието и подкрепата на редица правителствени и неправителствени организации и институции, и с активното участие на най-важните йога-центрове и организации в България.

Под патронажа на Н.Пр. Раджеш Кумар Сачдева, посланик на Република Индия в България е създаден и специален организационен комитет с координатор Йорданка Боянова, индолог и ученик от школата на почитаемия Махапуруш Брахмайоги Шри Пад Свами. Във Велико Търново събитието се организира с подкрепата на йога общността в града и общината. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама