Движение България на гражданите иска одит от Сметната палата на дружествата в енергетиката

13:30, 21 юни 15 25 346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Движение България на гражданите настоява парламентът да инициира одити на Сметната палата във всички  търговски дружества с над 50 % държавно и общинско участие в сектор енергетика. Това  съобщи на пресконференция в Добрич председателят на партията Меглена Кунева.

На проведеното в Добрич заседание на Националния съвет на Движение България на гражданите  основната тема е била свързана с електроенергията и предложението на КЕВР за увеличаване на цените. „Ние стигнахме до извода, че становището ни не може да бъде друго, освен да искаме първо допълнителна информация през изслушване първо на председателя на КЕВР за установяване на причините за увеличаване цената на тока, на което да се поканят и енергийните експерти на ДБГ”, каза още Меглена Кунева. Предполага, че това изслушване ще се състои в парламента. Кунева беше категорична, че движението като дясна партия няма как да има друга позиция. Планираното увеличени на тока ще удари както малкия и среден бизнес, така и голямата индустрия. Ако искаме те да създават работни места, не можем да го допуснем, посочи тя.

От ДБГ искат да се предложат промени в закона за енергетиката, цялостно оповестяване на всички договори за изкупуване и доставка на електроенергия. Да се знае кой на каква цена произвежда тока и на каква цена го продават. След като Европейската комисия установи, че България не спазва третия либерализационен пакет и отваряването на вътрешния пазар за различни енергийни доставчици, имаме предписание от януари 2016 г. да имаме енергийна борса в България. Ако не знаем какви са цените, ние няма как да участваме като потребители – било промишлени или битови, на тази борса”, каза още Меглен Кунева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама