Идеята за облекчаване на тежестта върху индустрията от ВЕИ-та вече е на ниво обществено обсъждане

14:01, 21 юни 15 / Политика 25 367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ще бъде обсъдена възможността по-голям кръг от бизнеса да има възможност да се възползват от преференциите на наредбата за облекчаване на тежестта върху индустрията. 

Наредбата е предназначена да регламентира изкупуването на електрическата енергия от възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) и вече е на обществено обсъждане. 

Това съобщи пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова след извънредната среща в Министерски съвет във връзка с повишаването на цена на електроенергията, която трябва да бъде въведена от 1 юли. 

„Към настоящия момент получаваме сигнали с исканията да бъде разширен кръгът от лицата, които биха могли да се възползват от тези преференции", заяви Петкова. 

Според нея така ще бъдат обсъдени всички варианти и възможности. Така наистина един по-голям кръг от бизнеса и индустрията ще може да се възползват от тези преференции. 

"Очакваме проверките и на Агенцията за държавна финансова инспекция, която е контролен орган на изпълнителната власт. С промяната в Закона за енергетиката за първи път се предвиди възможността агенцията да извърши проверки във всички енергийни предприятия“, обясни енергийният министър. 

Целта е да могат да бъдат проверени на практика реално извършените разходи и инвестиции от тези предприятия, за да може да се прецени дали цената, която е определена при произвежданата от тях електрическа енергия, е адекватна на разходите за инвестиции, които те са извършили.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама