Екозащитници: Съмняваме се в количеството на разлетия бензин от „Лукойл“

14:12, 21 юни 15 25 268 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бургаски еколози изразиха сериозни съмнения относно съобщеното количество на разлетия нефтопродукт на пътя Долно Езерово – Братово. Инцидентът се случи на 17 юни в късния следобед. „Спорно е количеството на бензин в района, дали е 30-40 тона, както казват или е над 200“, сподели пред Topnovini.bg Радостина Ценова от фондация „Биоразнообразие“. Вчера екоорганизацията и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) изпратиха снимки до всички медии на умрели защитени видове близо до разлива.

Ценова разказа, че на няколко пъти еколози са се опитвали да отидат до разлива, с идеята да обследват района за мъртви птици, но са били спирани от служители на реда. „Ние не бяхме допускани до мястото, дори вчера, когато отидохме и намерихме птиците, влязохме в зоната, така да се каже неофициално. Полицаи пазиха мястото и не ни допуснаха“, допълни още еколожката.

Защитниците смятат, че докато не бъде установено има ли щети върху биоразнообразието в района, не може категорично да се каже какви санкции трябва да бъдат наложени на нефтената компания. Именно заради това те подготвят сериозен обход на мястото през следващите няколко дни.

„Ние намерихме мъртвите птиците близо до разлива, не в самата защитена зона. РИОСВ са правили собствена проверка точно в зоната, но слава богу, не са видяли мъртви видове. Страхуваме се обаче от това, че ако има още подобни случаи на умрели птици, иформацията може да бъде скрита“, заяви с известна доза тревога Ценова.

По думите на екозащитниците, ако наистина районът на инцидента е заграден, не би следвало да има повече умрели защитени видове, но предвид това, че разливът се намира до река, водите много бързо могат да проникват в езерото „Вая“.

За много от еколозите властите са се опитали да притъпят общественото внимание и да изместят фокуса от такъв сериозен проблем, какъвто е разливът на такова количество бензин в защитена зона.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама