Увеличението на цената на тока принуждава бизнеса да спира производството

14:28, 21 юни 15 25 457 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бизнесът ще спира производството си поетапно в знак на протест срещу поскъпването на тока от 13 до 20%, като на 26 юни предприятията ще преустановят производствената си дейност за час, а след това ще последва спиране за по-дълго време. Част от работниците във фирмите ще бъдат освободени като крайна мярка, ако не бъде удовлетворено искането на работодателите, заяви председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев, предаде репортер на София Topnovini.bg. Според него ефектът от рязкото нарастване на безработицата ще струва на държавния бюджет над 650 млн. лв.

Поскъпването на тока няма да реши проблемите в енергетиката. От бизнеса изразиха готовност да помогнат на държавата със свои експерти, които да предложат мерки за ограничаване на неефективността, кражбите и разхищенията в сектора.

„Да имахме дефицит на производство на ток в България, би било обяснимо да вдигаме цените“, каза Цветан Симеонов от Българската търговско-промишлена палата.

Представителите на работодателски организации настояват за разписване на „пътна карта“ с набелязани цели и стъпи за излизане от ситуацията, както и реформи в сектора „Енергетика“.

Увеличението на цените на тока ще се отрази и в покачването на цените на дребно, каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

За малките и средни предприятия в проектоактовете, които се готвеха за увеличението на тока, не се предвиждаше никаква грижа. Продължава да се субсидира електричеството за гражданите за сметка на фирмите, което е неприемливо. Нормално е производителят да има ценови облекчения, за да може да създава работни места, заявиха работодателите.

Половината от електропроизводството в момента трябва да бъде субсидирано или да бъде продавано на преференциални цени, и след като има свръх производство на електроенергия, няма как да се искат преференциални цени, без да се видят резервите в тези преференции. През 2012 г., когато таксата за задължение към обществото беше видима и се знаеше компонентите, беше 3,83 лв. мегават/час. С новото ценово решение се искат 9 лева, казаха още недоволните работодатели.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама