БСП настоя ГЕРБ и РБ да не прехвърлят отговорността за вдигането на цената на тока

14:42, 21 юни 15 / Политика 25 308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Правителството се опитва да се избяга от отговорността във връзка с вдигането на цената на електроенергията. Членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), които са взели това решение, са предмет на остри критики. Не бива представителите на ГЕРБ и РБ да прехвърля отговорността върху всички политически сили. 

Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков на извънредна пресконференция във връзка с повишаването на цените на електроенергията от 1-ви юли тази година, предаде репортер на София Topnovini.bg.

По думите му отделните политически партии се обявяват против това необоснованото решение за вдигане на цената на тока. „Отсъстват отговорите на въпроса кое налага такова толерантно отношение към ЕРП-ата ТЕЦ-овете "Марица-Изток" 1 и 3 и т.н. високоефективни производства. За зелената енергия няма да казвам. Има фундаментални проблеми в българската енергетика", каза Миков. 

По думите му правителството днес единствено е казало, че е против вдигането на тока и нищо повече.

Според Миков не може единственият виновен в създалата се ситуация да бъде държавната енергетика. И единствени виновни да се работещите, защото получавали високи заплати.   По думите му един сектор в страната е останал високоефективен и управляващите търси решението в него. „Не е справедливо да се обсъждат заплатите на енергетиците за основна причина за цените на тока“, отсече социалистът. 

Според лидерът на столетницата в момента е необходим един цялостен поглед, ангажиран с политическа отговорност, за състоянието на енергетиката. 

„В този контекст трябва да се разгледа проекта АЕЦ „Белене“. Нека се обяви публичен търг за довършване на този проект. Така или иначе той остана като пасив на НЕК. Нека се потърсят инвеститори от Запад или от Изток, защото българската енергетика трябва да има и своето бъдеще освен славното си минало“, посъветва Михаил Миков.   Таско Ерменков, народен представител от ПГ на БСП, посочи като учудващи действията на кабинета, който толкова бързо реагира на недоволството в сектора, а оставя без внимание протестите на учители, пчелари и други съсловия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама